Csőpostában száguld a hamburger

Vágólapra másolva!
140 kilométeres sebességgel száguld az étel a vevő tálcájára egy új-zélandi gyorsétteremben. A Futurama rajzfilm inspirálta a helyet.
Vágólapra másolva!

A Christchurch városában lévő C1 Espresso konyhájából vákuum röpíti a megrendelőnek a frissen készült hamburgereket. A sűrített levegővel hajtott kapszulákban három darab hamburger, és némi sült krumpli is elfér, az étel pedig 140 kilométer/órás sebességgel, tehát pillanatok célhoz. Az ételek lelassítása a légnyomás szabályozásával történik a célállomáson - írja a Stuff című új-zélandi hírportál.

A kávézó plafonján futó csőpostán keresztül egyelőre a konyhából a pincérek pultjához utazik az étel, de teljes kiépítésében arra is mód lesz, hogy minden vendég saját asztalára továbbítsa a harapnivalót.

Sam Crofskey, a C1 Espresso tulajdonosa egyébként a Futurama című rajzfilmsorozatból vette a csőposta ötletét. Egy korábban kiépített rendszerrel papírra írt üzeneteket továbbítanak a konyhán dolgozóknak. A céduláknál jóval nehezebb ételek szállítására alkalmas rendszer kivitelezésével egy csőposták építésére szakosodott helyi céget bíztak meg. Ilyen megoldásokat Magyarországon is széles körben használnak napjainkban is például leletek továbbításához.

Egyelőre csak a rendszer tesztelése folyik, a végleges kialakítást követően a vendégekhez egy rozsdamentes acél kapszulában fog eljutni az étel közvetlenül a szakácsoktól. Mivel a beltéren futó csőrendszer átlátszó, evés közben a vendégek maguk is látni fogják az ételek útját. Az első, csőpostával felszerelt asztalokhoz már január végén leülhetnek majd vendégek, a többi bekötése folyamatosan zajlik majd a jövő év folyamán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!