A kórházi betegeknek is árthatnak a hackerek

hacker
http://www.dreamstime.com/stock-photos-hacker-laptop-sunglasses-image31623353
Vágólapra másolva!
A modern klinikák informatikai rendszerében is vannak olyan sebezhetőségek, amelyeket kihasználva a hackerek nem csak adatokat lophatnak el, de az irányítást is átvehetik az orvosi eszközök felett. 
Vágólapra másolva!

Rendkívül sebezhetők a modern klinikák informatikai rendszerei, ami a pácienseket is komoly veszélynek teszi ki - derül ki a Kaspersky Lab sajtóközleményéből. Az orvosok minden korábbinál jobban rá vannak utalva a számítógépekre, mivel minden információt digitális formában tárolnak.

A kutatólabor szerint nem meglepő, hogy a kórházak informatikai struktúrája a kiberbűnözők egyik kedvelt célpontjává vált, elég csak az amerikai és kanadai kórházak elleni zsarolóvírusos támadásokra gondolni. Jellemzően több száz eszköz kapcsolódik egy intézmény informatikai rendszeréhez, beleértve az MRI szkennereket és kardiológiai berendezéseket is.

Az orvosi eszközökön keresztül a hackerek hozzáférhetnek a betegek adataihoz,

és fizikai állapotukat is képesek befolyásolni.

Az orvosi gépek felett is át tudják venni az irányítást Forrás: Dreamstime

Visszaélhetnek a betegek személyes adataival, azt továbbértékesíthetik egy harmadik félnek. Meghamisíthatják a diagnózisokat.

Az olyan készülékek működését is módosíthatják, mint a radioaktív és sebészeti eszközök,

ezzel pedig fizikai kárt is okozhatnak a pácienseknek. Amennyiben magát a készüléket is tönkreteszik, az anyagi kárt jelent a kórháznak, nem utolsósorban a támadás árt az intézmény hírének is.

A Kaspersky Lab szakértői a következő intézkedések bevezetését javasolják annak érdekében, hogy megvédjék a klinikákat a jogosulatlan hozzáférésektől:

  • Használjon erős jelszavakat, hogy megvédjen minden külső kapcsolódási pontot!
  • Frissítse az IT biztonsági előírásokat, alakítson ki gyors javítócsomag-frissítési és sebezhetőség-értékelési rendszert!
  • Védje az orvosi berendezések alkalmazásait jelszavakkal a helyi hálózatban arra az esetre, ha illetéktelen hozzáférés történik a megbízhatónak tekintett területre!
  • Védje meg az infrastruktúrát egy megbízható biztonsági megoldással az olyan fenyegetésekkel szemben, mint a malware- és hackertámadások!
  • Készítsen biztonsági mentést rendszeresen a kritikus információkról és tartson egy másolatot offline!
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!