Befellegezett a Steam Machine gépeknek

alienware steam machine
Alienware Steam Machine
Vágólapra másolva!
Már a Valve sem árulja a SteamOS rendszerű gamer számítógépeket.
Vágólapra másolva!

Ugyan a körülbelül öt éve kiadott Windows 8 gigantikus bukásnak bizonyult, de a beépített programboltja erősen ráijesztett a Steamet birtokló Valve-ra. Gabe Newell, a Valve társalapítója általánosságban véve egy katasztrófának titulálta az operációs rendszert, és felmerült benne a gyanú, hogy a Microsoft idővel az alternatív digitális programboltok Windowsból való kizárásával megpróbálhatja rákényszeríteni a fogyasztókat a saját Áruházának használatára.

Alienware Steam Machine Forrás: Alienware

Ez súlyosan sértette volna a Valve érdekeit, így rövid idő alatt megszületett az ellenlépés: a cég 2013-ban kiadta a SteamOS nevű Linux-disztribúcióját, továbbá olyan hardveres partnereket keresett, amelyek hajlandóak voltak a rendszerével előtelepített gamer PC-ket piacra dobni.

Az ilyen számítógépek gyűjtőneve Steam Machines lett, az első modellek 2015-ben kerültek piacra.

A Valve kezdeményezése enyhén szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: ugyan a Steam Machine eszközökön futó (magyarán linuxos) játékok száma gyorsan és folyamatosan emelkedett, ám ez önmagában még nem tette vonzóvá a termékeket. Aránylag drágák voltak, a fontos big budget játékok döntő többségéből soha nem jött ki linuxos változat, amelyekből pedig idővel készült, azok általában sokkal szebben futottak Windowson.

A gamerek nem láttak rációt Steam Machine eszközök vásárlásában, mire a hardvergyártók kissé szégyenszemre nagyon gyorsan elkezdték opcionálisan Windowszal előtelepítve árulni termékeiket.

A napokban óriási csendben a Valve elismerte, hogy semmi értelme erőltetni az eszközöket: törölte a Steam kínálatából a maradék néhány modellt, így már az sem képes Steam Machine-t vásárolni, aki valamilyen oknál fogva szeretne.

Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a SteamOS sorsa, de jelenleg támogatott, így házilag összeállított számítógépeken továbbra is használható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről