Újabb adattolvaj program használja ki a koronavírust

konnektor hacker magyarósi csaba
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány kapcsán a kiberbűnözők szokás szerint elég hamar megtalálták, hogyan használhatják ki az emberi hiszékenységet és óvatosságot. Most például azt, hogy az emberek igyekeznek elkerülni a legkisebb veszéllyel is fenyegető találkozásokat.
Vágólapra másolva!

A Ginp banki trójai már korábban is ismert volt arról, hogy ellopja a bejövő banki SMS-eket, valamint népszerű alkalmazások megnyitásakor egy mindent elfedő ablakot jelenít meg és így csalja ki a bankkártya adatokat.

Most a trójai mögött álló kiberbűnözők a koronavírusra építik legújabb akciójukat.

Kevesebb, mint 1 Eurót kér, de igazából sokkal többet lop! Forrás: Origo

Ennek keretében a Ginp

a felhasználó közelében tartózkodó koronavírussal fertőzöttek számát jeleníti meg,

majd az oldal azt ígéri, hogy egy kisebb összeg ellenében megmutatja a betegek pontos tartózkodási helyét is. A weboldal ekkor a kártyaadatokat kéri, hogy lebonyolítsa a tranzakciót. A bűnözők az adatok megszerzése után, még a szolgáltatásért kért kis összeget sem vonják le, minek is, hiszen addigra kártyán található teljes összeg a rendelkezésükre áll.

A Kaspersky szakemberei korábban is figyelmeztettek már arra, hogy a Ginp egy nagyon hatékony trójai, ami sokféle formában meg tud jelenni, csak hogy a kártyaadatokat megszerezze.

A cég biztonsági szakértője szerint az alábbiak szerint kerülhetjük el a Ginp trójai és úgy általában a legtöbb káros alkalmazás által jelentett fenyegetést:

  • Csak a Google Play áruházból töltsünk le alkalmazásokat (és a beállításoknál zárjuk ki, hogy az alkalmazások más forrásból származzanak)
  • Legyünk gyanakvóak. Ha valami gyanúsnak tűnik, ne kattintsunk, de ami még fontosabb, ne adjunk ki semmilyen bejelentkezési adatot, jelszót vagy bankkártya információt
  • Csak az antivírus alkalmazásoknak adjunk hozzáférési engedélyt a telefonunk adataihoz

Sajnos még ezek az intézkedések sem szavatolnak teljes biztonságot, de ezeket betartva minimálisra csökkenthetjük a veszélyt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!