Űrhajósok és orvosok menthetik meg a VR technikát

vr, haldoklás, veszély
A VR nem csak játék és mese.
Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a virtuális valóság lehet a technológiai iparág következő nagy robbanása. Számos komoly szereplő a Facebooktól kezdve a Microsofton, Google-n, HTC-n át egészen a Samsungig, komoly pénzt és energiát áldozott a különféle VR (Virtual Reality, Virtuális Valóság) eszközök és szoftverek kifejlesztésére. De hiába álltak elő életképesnek tűnő megoldásokkal, a nagy áttörés elmaradt.
Vágólapra másolva!

Még sincs halálra ítélve

Azonban mindez nem jelenti automatikusan a virtuális valóság készülékek és szolgáltatások halálát. Vannak olyan iparágak, amelyek kezdik felfedezni ezt a technológiát, és nem szórakoztató berendezésként, hanem munkaeszközként tekintenek rá.

Ezzel pedig egy csapásra nem is annyira fontos már a tökéletes komfort, mint ahogy mondjuk egy fúrógépet, légkalapácsot, CNC marót, sztetoszkópot, szkafandert sem azért használ valaki, hogy jobban érezze magát, vagy hogy kellemesen teljen az idő.

És persze az sem utolsó szempont, hogy a nagy cégek gond nélkül ki tudnak fizetni egy távolról is jól látható összeget egy virtuális valóság szettért, ha azzal még hatékonyabb lesz a munka, és ezáltal pénzt lehet spórolni. Lássunk néhány konkrét példát erre.

Hogy ne legyen baj az űrben

A NASA magáncégekkel dolgozik együtt már egy ideje az űrprogram felpörgetésén. Ennek keretein belül többek között a Boeing is fejleszt egy űrhajót, a CST-100 Starlinert, amely a tervek szerint hét embert tud majd eljuttatni akár az ISS űrállomásra is. A közelmúltban megállapodtak a Varjo nevű céggel arról, hogy a virtuális valóság rendszereiket is beemelik a programba. A hagyományos, fizikai körülményeket, tehát például a súlytalanságot hűen visszaadó szimulátoraik mellett a VR-2 típusú virtuális valóság szemüvegeket is felhasználják a jövőben az űrhajósok kiképzésében.

A VR nem csak játék és mese Forrás: Origo

Ezen eszközök segítségével tölthetnek rengeteg időt egy, a valódit teljesen hűen lemásoló virtuális űrhajóban, és tanulhatják meg, hogy hol, milyen műszer található, illetve bizonyos szituációkban pontosan mit kell csinálni.

A VR-2 amellett, hogy remek képminőséget produkál, nagyon fejlett kézkövető technológiával rendelkezik.

Ennek köszönhetően a használatához nincs szükség semmilyen kontrollerre, és így pontosan lemodellezhetőek az űrhajósok feladatai. A Varjo VR-2 segítségével tehát korlátlan időt tölthetnek a Starliner kabinjában az asztronauták, és szó szerint készségszinten sajátíthatják el a méregdrága eszköz kezelését és irányítását, amely kritikus szituációkban szó szerint életet menthet.

Marketingfegyver

Már vannak olyan virtuális valóság szemüvegek, amelyek rendelkeznek úgynevezett Eye-tracking, azaz szemkövető technológiával. A beépített érzékelők folyamatosan figyelik a felhasználó szemgolyóját, és nagy hatékonysággal találják el, hogy az hova is néz a kijelzőn. Ezt az eljárást megpróbálták korábban a játékok vezérlésére használni, de ahhoz nem volt elég pontos.

Arra viszont jó, hogy lemodellezzék, hogy egy ember önkéntelenül milyen színekre vagy formákra pillant.

Tipikus példája ennek egy virtuális áruházi környezet, amelynél a polcokat megpakolják különféle csomagolásmintákkal, és azt vizsgálják, hogy hova néz a sisakot viselő, programban részt vevő felhasználó. Mindez pedig nagyon hasznos lehet, hiszen pillanatok alatt cserélhetik az egyes mintákat, a fókuszcsoportokat nem kell elvinni az áruházakba, boltokba, elég nekik adni egy sisakot, és akár az otthonukból is dolgozhatnak.

Autóipar

Jó néhány hatalmas autógyár használja a virtuális valóság technológiákat a járművek fejlesztése során. Egyrészt ennek révén olcsóbban tudják modellezni az egyes járművek különféle komponenseinek cseréjét, így például kis túlzással egy kattintással lehet váltogatni a műszerfalak között, és végül azt választhatják, amelyik jobban beválik. Emellett alkalmas a VR technológia különféle komplex szimulációs alkalmazások futtatására is. A tesztpilóta beül egy ide-oda mozgó, de a valóságban egy szobában található szerkezetbe, a szoftverben található autó pedig tökéletes mása az igazinak.

Az autóipar is jól tudja hasznosítani az ilyen berendezéseket Forrás: Origo

Ezt követően pedig különféle közlekedési szituációkat modelleznek kipróbálva azt, hogy hogyan viselkedik az autó, és nem utolsósorban a sofőr. Mindezzel pedig korábban sosem tapasztalt hatékonysággal és pontossággal vizsgálhatnak egy-egy típust, sokkal kevesebb pénzért, mintha a való életben kellene mindent letesztelni.

Ennek eredményeként pedig többek között rendkívül biztonságos járművek születnek meg, tehát a virtuális valóság technológiával emberi életek sokasága menthető meg.

Emellett a virtuális valóság szetteket gyakran használják a szerelési munkálatok betanítására vagy tréningezésre is. Úgy tudják ezáltal megmutatni az egyes alkatrészek helyét, illetve hogy azok hogyan érhetőek el, hogy ahhoz a valóságban nem kell szétbontani egy autót.

Sport

Az amerikai futballban már egy ideje használnak egy speciális, 360 fokos kamerákat, illetve virtuális valóság technológiákat tartalmazó rendszert. Ennek segítségével a sportolók és edzők az egyes játékszituációkat többször is megnézhetik teljesen körbeforogva a pálya közepéről, egy virtuális játékos szemszögéből.

Ezáltal kielemezhetik például, hogy egy-egy helyzetben mit is lát az irányító, hogyan kéne változtatnia a mozgásán, merre kellene néznie ahhoz, hogy elháríthasson egy-egy ellene irányuló akciót.

Az NFL-kluboknál dolgozó szakemberek ezen eljárás legnagyobb előnyeként azt emelték ki, hogy így nincs szükség arra, hogy feleslegesen többször is felküldjék edzésen a pályára a srácokat, aminek köszönhetően csökken a rájuk háruló terhelés, illetve a sérülésveszély. További pozitívumként említették meg, hogy a VR hatására még hatékonyabbá és részletesebbé vált a már eddig is borzasztóan alapos, rengeteg mindenre kiterjedő videózás.

Életben maradni

Ezek a példák is azt bizonyítják, hogy a virtuális valóság technológiák bár nem töltik be azt a szerepet, amit eredetileg szántak nekik, végül megtalálták a saját közegüket. E berendezések és szoftverek okos használatával ugyanis rengeteg pénz, idő és energia takarítható meg. Emiatt pedig biztosak lehetünk abban, hogy ezeknek a megoldásoknak van és lesz is létjogosultsága.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!