Máris kiderült az Android 12 egyik újdonsága

google android
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Előnyös a mobilozók számára, nehezebben támadhatóvá teszi a Play Áruházat.
Vágólapra másolva!

Az Android 11 néhány héttel ezelőtti elérhetővé válását követően máris megkezdődött a munka a vélhetően jövő ősszel érkező Android 12 rendszeren. Nem számítottunk rá, hogy jövő tavaszig bármiféle hivatalos információ érkezik a várható újdonságairól, azonban a Google kivételt téve máris leleplezte az egyik fejlesztését: a jelenleginél egyszerűbb lesz rá a Play Áruházzal rivális appboltokat telepíteni, továbbá kényelmesebbé válik azok hétköznapi használata.

A kép csak illusztráció Forrás: andrekheren / Pixabay

A mostani fejleménynek elsősorban jogi oka lehet: ugyan az Apple iOS-szel ellentétben az Androidra mindig is telepíthetőek voltak manuálisan appok, beleértve a harmadik felek által üzemeltetett alkalmazásboltokat, ám biztonsági okból az Android görgetett néhány kisebb és bosszantó akadályt az installációjuk elé. Ezek közül az egyik pusztán nyomásgyakorlás volt, miszerint a nem megbízható forrásokból származó appok kárt okozhatnak a mobilozók számára.

Az Android 12 egyelőre nem részletezett, még kidolgozás alatt álló változtatásai ezeken a nyűgökön tompítanak majd, egyszerűsítik a valamilyen okból a Play Áruházon kívülről (is) appokat telepítők életét.

A változtatás további előnye, hogy a Google nehezebben lesz támadható azzal a bíróságokon és a versenyhatósági vizsgálatokon, hogy visszaél a Play Áruház gyakorlatilag monopolhelyzetével: az ügyvédei rámutathatnak, hogy igenis vannak életképes alternatívai a boltnak, és még aktívan lépéseket is tett a telepítésük és használatuk megkönnyítése érdekében, ezzel kivéve a szelet a 30%-os jutalékát kritizálók vitorlájából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről