Szép telefon, szuper kijelzővel, de Google nélkül - teszten a Huawei Nova 9

huawei nova 9
Vágólapra másolva!
A Huawei az utóbbi években (főleg, mióta sújtják az amerikai kereskedelmi korlátozások) nagyon szépen kezdte el kibővítani a portfolióját mindenféle irányba, hogy az okostelefonok mellett más lábakon is tudjon állni. De azért a telefonos közönséget sem hagyta magára a kínai óriáscég, megérkezett ugyanis Magyarországra az új Nova 9.
Vágólapra másolva!

Szóval, itt van nekünk a Huawei Nova 9, ami nem kifejezetten csúcskészülék, de számos tulajdonságát tekintve mégis az lehetne. Egyrészt ugyanis nagyon jól néz ki: a hátlapja nagyon szépen tükrözi vissza a fényt, és ennek függvényében különböző színekben pompázik, meglepően vékony, könnyű, kényelmes a fogása, és az egészről sugárzik egyfajta prémium minőségérzet. Még a hátlapi kameraszigetet is sikerült úgy kialakítani, hogy valahogy nagyon ízléses és szép legyen.

huawei nova 9 Forrás: Origo

A jó benyomások pedig a kijelzőnél csak folytatódnak, ebbe ugyanis gyakorlatilag nem lehet belekötni. Egy FullHD+ felbontású panelről beszélünk, ami egyrészt OLED-technológiát használ, másrészt pedig támogatja a 120Hz-es képfrissítést, így egyszerűen minden tükörsimának érződik rajta. Emellé társul még 10 bites színmélység (tényleg elképesztően szép színeket tud megjeleníteni), valamint az a tény, hogy a kijelző nagyon elegánsan lefolyik a készülék két oldalán.

A telefon alapvetően alumínium keretekből, valamint elöl-hátul strapabíró üvegből áll, a gombok nagyon jó visszajelzést adnak, és egyszerűen az egészet jó kézbe venni és ránézni.

A hardveres alapokról a Qualcomm 778G processzor gondoskodik, ami alapvetően a felső középkategóriát jelenti, és a gyakorlatban mindenre bőségesen elég. Tulajdonképpen kezelés közben alig találkozni röccenésekkel, a 120Hz-es képfrissítést is gond nélkül kiszolgálja, és elbír a legtöbb modern 3D-s játékkal is, ami mellé ráadásul nagyon takarékosan bánik az akksival. A Huawei-t érintő kereskedelmi embargó miatt viszont az alapvetően 5G-s chipből kikerült az 5G támogatása, így be kell érnünk 4G-vel, azonban mire ez igazából számítana, már valószínűleg amúgy is új telefont kell majd vennünk.

huawei nova 9 Forrás: Origo

A jó hírek folytatódnak a kamerák esetében is, legalább többnyire. A hátsó felhozatal a következőkből áll:

  • 50 megapixeles főkamera
  • 8 megapixeles ultraszéles kamera
  • 2 megapixeles makró
  • és 2 megapixeles mélységélesség szenzor.

Ezekből a pixelösszevonással, XD Fusion Engine-nel és RYYB színszűrővel dolgozó főkamerát érdemes kiemelni, ami apróbb hibákat kivéve remek képeket készít nappal, sok részletességgel és megfelelő élességgel, és éjszaka sincs miért szégyenkeznie. Az ultraszéles kamera viszont meglepően gyenge, a makrót pedig úgyis ritkán fogjuk használni.

Az előlapra, a kijelzőbe ütött lyukba került a 32 megapixeles szelfikamera, ami viszont ebben a kategóriában szuper, és a jó képek mellé tud még 4K-s videót is készíteni, elektronikus képstabilizálással.

Forrás: Origo

Eddig tehát nagyjából minden rendben, és folytathatjuk a sort azzal, hogy a 4300 milliamperórás akksi ugyan nem hatalmas, de a takarékos processzorral és a jól optimalizált rendszerszoftverrel együtt elég komoly üzemidő hozható ki a Nova 9-ből, átlagos használat mellett nem kizárt a két nap sem. Ráadásul adott a 66 wattos gyorstöltés is, amivel 40 perc alatt maximumra lehet húzni a telepet.

Ezek után valószínűleg mindenki kitalálhatja, mi a Nova 9 gyenge pontja: továbbra sincsenek rajta Google-szolgáltatások, így Play Áruház sem. Habár a telefon az Android 11-es rendszerre épül (érdekes módon nem a Huawei saját fejlesztésű HarmonyOS 2.0-jára), sajnos pont arról kell lemondanunk, ami a legértekesebb az Androidba: a rengeteg elérhető alkalmazásokról és a Google-fiókokkal történő szinkronizációról.

És akkor ezen a ponton kétféle felhasználó létezik: akinek ez fontos, és akinek nem.

A saját ismerettségi körömben is akadnak olyanok, akik alig néhány alkalmazást használnak, minden mást megoldanak böngészőből, nekik valószínűleg fel sem tűnik, hogy eltűnt a Google, főleg, hogy egyébként a Huawei saját áruházából, az AppGaleryből egyre több alkalmazás beszerezhető (érdemes előre ellenőrizni, hogy a kedvenc alkalmazásaink megvannak-e), illetve a Huawei olyan saját applikációi is egyre jobbak, mint például a Petal Térkép.

Forrás: Origo

A másik probléma, hogy a 6GB memóriával és 128GB tárhellyel szerelt Nova 9 a legszorosabb mezőnybe érkezik az androidos piacon, hiszen 189 900 forint az ajánlott fogyasztói ára. Ebben a kategóriában pedig brutális közelharc folyik nem csak a kínai gyártók között, de a Samsung is jelen van egy ütős ajánlattal a Galaxy A52s 5G képében. Ezzel együtt persze megértjük, ha valaki bizonyos okokból mégis maradna a Huawei mellett, és ebben az esetben egy kifejezetten jó kis telefont kap a Nova 9-cel, csak a fent említett dolgokat kell mindenképp mérlegelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!