Egymillió dollárba került az Apple iránti bizalom

 online aranyláz, bitcoin, virtuális fizetőeszköz
Vágólapra másolva!
A vállalat hamis bitcoinos appot engedett be az App Store kínálatába.
Vágólapra másolva!

Az iPhone egyik nagy előnyeként a nagy fokú biztonságot szereti hangoztatni az Apple. Állítása szerint a készülékeken tárolt adatokat közel lehetetlen ellopni, a kártékony alkalmazások telepítésének pedig kicsi az esélye, mivel az illetékesek minden appot manuálisan átnéznek az App Store-ban való elérhetővé tételük előtt, máshonnan pedig nem lehet szoftvereket telepíteni a mobilokra.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Getty/George Frey

A The Washington Post beszámolója szerint az állításokat Phillipe Christodoulou is vakon elhitte, így telepített az App Store kínálatából egy Trezor nevű appot, amelyet az azonos nevű, kriptovalutás pénztárcák tárolására kitalált kütyü hivatalos kliensének hitt. Nem tudta, hogy a Trezornak nincs iOS-es mobilappja, és azt sem gondolta volna, hogy egy bűnöző képes lehet megszemélyesíteni a gyártóját, a nevében feltölteni egy pénztárcák kiürítésére tervezett, hamis alkalmazást az App Store kínálatába.

A pénztárcájának feloldását követően a kártevő mobilapp azonnal kifosztotta annak tartalmát, 17,1 BitCoint utalt el belőle a készítőjének. A hírünk írásakor aktuális árfolyamon a férfitől 1,012 millió dollárt, avagy 312 millió forintot lopott el a bűnöző.

Nagyon jó eséllyel örökre búcsút mondhat a pénzének.

Christodoulou természetesen dühös a bűnözőre, azonban a haragjának java valójában az Apple ellen irányul, hogy miként kerülhetett be egyáltalán a pénzlopó alkalmazás az App Store-ba, állítása szerint a vállalat visszaélt a bizalmával. Ez jogosnak tűnik, egyrészt az Apple kommunikációja miatt, másrészt pedig mert az alkalmazások fejlesztői rendszeresen a hajukat tépik, hogy milyen nevetséges ürügyek miatt buknak meg az appjaik a programbolt bevizsgálásán.

Ehhez képest most azt sem tűnt fel az ellenőrnek, hogy hamisított és rosszindulatú a beküldött mobilapp.

Az Apple nem kívánta kommentálni az ügyet, és az sem világos, hogy az app törlése után hajlandó volt-e feljelentést tenni az ügyben, elvégre a károsulttól eltérően lehetnek a birtokában olyan információk, amelyek segíthetnek a tettes azonosításában.

Ugyanilyen helyzetbe természetesen az androidosok is kerülhetnek, ráadásul jóval nagyobb valószínűséggel, azonban a Google rendszeréről köztudott a kártevőproblémája. Emiatt a mobilozók jobb eséllyel néznek utána a telepíteni kívánt pénzügyi alkalmazásoknak, kisebb valószínűséggel bíznak meg vakon egy áruház állítólagos biztonságában, nem mintha a Play Áruháznak egyáltalán lenne bármiféle reputációja ezen a téren.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről