Meghalt a GIF képformátum kitalálója

stephen e wilhite
Stephen E. Wilhite a Webby Awards díjátadóján
Vágólapra másolva!
Az animált verziója az internetes kultúra alapkövévé vált.
Vágólapra másolva!

Körülbelül két héttel a 74. születésnapját követően koronavírus-fertőzésben meghalt Stephen E. Wilhite, a GIF (Graphics Interchange Format) képformátumot kitalált informatikus. A világot meghódított termékkel 1987-ben a CompuServe cégnél dolgozva rukkolt elő, a segítségével lehetőség nyílt színes grafikák számítógépeken való tárolására és hálózati továbbítására.

Stephen E. Wilhite a Webby Awards díjátadóján Forrás: The Webby Awards

Ugyan a GIF önmagában is nagy sikert aratott a maga idejében, azonban az internetes kultúra alapkövévé vált animált verziója csak a formátum 1989-es bővítésében vált elérhetővé. Hatalmas technikai bravúr nem volt, az új verzió pusztán lehetővé tette több különálló kép beszúrását egyetlen állományba, megadható lett a képkockák képernyőn eltöltött ideje, lehetőség volt a lejátszásuk automatikus újraindítására.

Wilhite a kétezres évek elején vonult nyugdíjba, a házának alagsorában komoly modellvasutas birodalmat épített ki, a feleségével gyakran kempingezett és utazott. A GIF létrehozásáért 2013-ban életműdíjat kapott a Webby Awards zsűrijétől, a formátum nevének angol kiejtésével kapcsolatos háborúban pedig a „dzsif"-ezők táborát erősítette.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!