Használt laptop vásárlása: jó ötlet, ha tudja mit kell néznie

Vágólapra másolva!
Akár az első laptopját vásárolja, akár a jelenlegi gépe készül felmondani a szolgálatot, a használt laptop vásárlást érdemes megfontolnia. Teljesen érthető, hogy sokan első hallásra kicsit furcsának tartják, hogy egy olyan fontos eszközt, mint a laptop használtan vásároljanak meg. Pedig vannak olyan helyzetek, amikor sokkal több az előnye egy ilyen vételnek, mint gondolná. Persze a használt laptop vásárlása nem olyan egyszerű, mint lekapni egyet a polcról, hiszen jóval körültekintőbbnek kell lenni. De nem is olyan bonyolult, mint első ránézésre tűnik. Lássuk, hogy fest valójában egy használt laptop vásárlás és mire érdemes figyelni.
Vágólapra másolva!

Mit kell tudnia a használt laptopokról?

A használt laptop kifejezés szinte mindenkinek mást és mást jelent. Használt laptop lehet az is, amelyet egy magánszemély megvásárolt, majd interneten személyesen tovább értékesít. Ilyenkor fordul elő az, amikor otthon bekapcsoljuk a laptopot és száraz ételmaradékok hullanak ki a billentyűzetből, a kijelző pedig úgy villog, akár egy régi neonfelirat. Az enyhe túlzás ellenére azonban mégis gyakori, hogy az igazán nagy csalódásokat a magánszemélyektől vásárolt laptopok okozzák.

Forrás: Freepik

A másik verzió az, amit például cégünk, a hasznaltlaptop.eu is gyakorol. Cégünk kizárólag külföldi beszállítóktól rendel laptopokat, amelyeket szakembereink alaposan átvizsgálnak mind műszaki, mind esztétikai szempontból. Minden egyes laptopot A+, A-, A vagy B kategóriába sorolunk, hogy könnyebb legyen a döntés.

Amennyiben bármilyen hibát találunk az adott gépen, azt azonnal cseréljük vagy javítjuk, természetesen kizárólag eredeti alkatrészekkel dolgozunk. A laptopokat professzionális módon kitakarítjuk, feltelepítjük a különböző programokat, teszteljük a laptop akkumulátoridejét, megvizsgáljuk a kijelző esetleges pixelhibáit. Egyébként bármilyen apró esztétikai hibát is találunk - legyen az egy apró karcolás vagy egy kis sérülés - minden esetben feltüntetjük az esztétika leírásnál.

Emellett minden termékünkre 12 hónap vagy akár 2 év garanciát is vállalunk. Hozzátennénk, hogy az összes megbízható használt laptop forgalmazó hasonló szisztémával működik. Reméljük érződik, mekkora különbség van a két „használt laptop” kifejezés között. Alább segítünk abban, hogyan válasszon megbízható használt laptopot.

Forrás: Freepik

Pro tippek, amelyek használt laptop vásárlás során aranyat érnek

  • Amennyiben használt laptopot vásárol, alaposan nézze meg a Google vásárlói értékeléseket a weboldalról, hiszen ezek túlnyomórészt valóban hiteles információkat adnak a cégről.
  • Magánszemélytől másodkézből csak nagy körültekintéssel vásároljon laptopot, hiszen semmilyen garancia nincs rá, hogy az adott laptop hosszan fog működni és minden bizonnyal nincsen felújítva sem. Ez a legkockázatosabb opció és rengeteg ember a hasonló csalódások miatt viszolyog a használt laptop vásárlástól.
  • Mivel az üzleti célra tervezett laptopok jóval többet bírnak, mint az általános felhasználásra szánt gépek, érdemes olyan cégtől vásárolni, aki kifejezetten az üzleti laptopok felújításával foglalkozik. Ezek az üzleti célra tervezett laptopok sokoldalúbb karbantartási és bővítési/felújítási lehetőségeikről ismertek, tetszés szerint cserélhető bennük a memória, a merevlemez, az akkumulátor vagy az alkatrészek. Kiváló konstrukciós minőségüknek, rengeteg funkciójuknak köszönhetően hosszú távon működnek és megbízható társai lehetnek.
  • Olyan weboldalról válasszon laptopot, ahol egyértelműen és világosan látszik a laptop fizikai állapota, megjelenése. A hasznaltlaptop.eu oldalán egyedülálló módon eredeti, jó minőségű termékfotók szerepelnek, legtöbb esetben konkrétan arról a laptopról, amit megrendelés esetén el fognak küldeni a megrendelőnek. Ezen túl az sem árt, ha különböző besorolások és részletes esztétikai leírás segítik a döntéseben. Ragaszkodjon az "A" vagy "A-" besorolású darabokhoz, hiszen ezek valóban kitűnő állapotú laptopot takarnak. A "B" kategóriát sok helyen olcsóbban lehet megtalálni ugyanabból a típusból, de ezekkel már érdemes óvatosnak lenni, mivel egy "B" kategóriás használt laptopon már lehetnek nagyobb hibák is, úgy mint törések, repedések, foltos kijelző, vagy rossz akkumulátor.
  • A nagyobb gyártók üzleti típusai, mint a Dell Latitude, a Fujitsu Lifebook a Lenovo Thinkpad és a HP Elitebook azért előnyösebb választások, mert könnyebb hozzájuk alkatrészt találni. Emellett ezek az üzleti modellek jóval strapabíróbb anyagokból készülnek, mint az alap laptopok és jobban kezelik a használatból adódó igénybevételt.

Minimum követelmények egy laptoppal szemben

Érdemes egy meghatározott követelmény-rendszert támasztani a laptopok felé, hiszen ezzel elkerülhetjük egyfelől a valóban használhatatlan gépek vásárlását. Másfelől azt, hogy a kiválasztott eszközről használat közben derüljön ki, hogy nem felel meg az igényeinknek. Legtöbben kiválóan megelégszünk az egyszerűbb gépekkel is, hiszen csak alapvető dolgokra használjuk, mint a böngészés, videóhívások, vagy a dokumentumszerkesztés.

Ebben az esetben válasszon ötödik generációs vagy újabb Intel Core i processzort. Olyan modellszám utal rá, ami Core i3-mal, i5-tel vagy i7-tel kezdődik majd 5000-rel folytatódik. Például: Intel® Core™ i3-5005U, Core™ i5-7200U stb. A memória estében a 4 GB RAM az abszolút minimum, azonban a memóriabővítés megrendeléskor a legtöbb esetben kérhető és a több memória mindig jól jön. 8GB memóriával például már semmilyen általános felhasználás során nem lehet gondunk.

A tárhely legyen legalább 128 GB-os, a képernyőfelbontás pedig minimum 1920x 1080 pixeles. Amennyiben a választott laptop megfelel ezeknek az alapvető követelményeknek, már nem igazán tud mellé nyúlni. Ezek felett a határ a csillagos ég, weboldalunkon egyébként nagyon kényelmesen és érthetően tudja szűrni a keresési feltételeket. Most pedig következzen pár motiváló érv, hogy miért érdemes használt laptopot választania.

Miért válasszak használt laptopot?

Mert jóval olcsóbb

A használt laptop vásárlásnak számtalan előnye van, kezdjük is az egyik legvonzóbbal, az olcsó árral. Egy használt laptop vásárlása nagyszerű lehetőség arra, hogy nagyobb teljesítményű laptopot vásároljon, mint amennyire az adott árkategóriában képes lenne. A használt laptop tehát jóval olcsóbb és nagyon vonzó ár-érték arányt biztosít. Amikor a teljesítmény a fő szempont, nem érdemes különbséget tenni egy használt és vadiúj laptop között.

Mert környezettudatos döntés

A laptopok olyan fémekből és anyagokból készülnek, amelyeket nehéz beszerezni és annál is nehezebb megsemmisíteni. Azonban a használt laptop vásárlása gyakran egyet jelent azzal, hogy megóvja a környezetet az egyébként is nagy volumenben keletkező elektronikai hulladéktól. Egy új gép előállításához hihetetlen mennyiségű nyersanyagra van szükség, tehát ha használt opciót választ, akkor ily módon is hozzájárul a környezetvédelemhez.

Már nincsenek titkok

Amennyiben használt laptopot vásárol az azt is jelenti, hogy a felhasználóknak bőven volt idejük tesztelni a szóban forgó gépet. A professzionális és amatőr vélemények is valós képet adnak az adott laptopról, egy vadiúj modellel ellentétben, amit még nem teszteltek hosszan a userek. A tanúsítvánnyal rendelkező felújított laptopok biztosan nem szériahibások és hűek a véleményekhez, nem okoznak csalódást.

Nincsenek kompatibilitási problémák

Az egyik fő félelmünk az, hogy a használt laptopon minden elavult és kompatibilitási problémákkal kell szembe néznünk. Azonban kiemelnénk, hogy a használt nem feltétlenül jelenti azt, hogy régi. Rengeteg kitűnő minőségű és szinte új laptoptól szabadulnak meg nagyobb cégek vagy akár magánszemélyek is, tehát nincs ok az aggodalomra. Reméljük, hogy segítettünk a döntésben! Látogasson el weboldalunkra és amennyiben megbízható laptopot keres, böngésszen itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!