Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Itt vannak az Apple legfrissebb újdonságai

Apple WWDC 2024 bejelentés
Az iPhone még az eddigieknél is szorosabban működik majd együtt az Apple számítógépeivel.
Vágólapra másolva!
Ezeket a fejlesztéseket jelentette be hétfőn este az Apple a fejlesztői konferenciáján. Az Apple WWDC 2024 újdonságai.
Vágólapra másolva!

Az Apple az idei fejlesztői konferenciáját (WWDC) hétfőn, hazai idő szerint este 7-kor olyan bejelentésekkel indította, mint a régóta várt Apple Intelligence, vagy az Apple személyi asszisztensének, Sirinek legújabb fejlesztései. A vállalat bejelentéseinek nagy része egyébként a mesterséges intelligencia körül forgott, ami manapság nem olyan meglepő. Emellett persze újabb híreket kaptunk a Vision Pro-ról és rengeteg funkciófrissítésről is.

Apple WWDC 2024 bejelentés
Érkezik az Apple mesterséges intelligenciája az asztali gépekbe is

Ezen a fórumon most nem számítottunk új Apple hardverek bejelentésére, és ezek nem is történtek meg, de szoftveres frissítésekből azért volt elég ahhoz, hogy azok a következő napokban megtöltsék a szaksajtót különböző cikkekkel.

Mi most felsorolásszerűen összefoglaljuk a legfrissebb újdonságokat:

Apple Intelligence

Érkezik az Apple AI rendszere, amiről már mi magunk is írtunk párszor. Ez a téma lesz valószínűleg az egyik vezető hír a következő napokban az Apple körül, de sajnos ez egy viszonylag rossz hírrel is párosul. Ugyanis csak a legújabb és legerősebb Apple hardverek számára nyílik meg a mesterséges intelligencia használatának lehetősége. Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max, valamint az M1-es vagy újabb chippel rendelkező iPadek és Macek lesznek képesek futtatni az Apple AI új funkcióit. Ami kár mert a régebbi telefonok tulajdonosai olyan szórakoztató funkciókról maradnak így lemint az iOS 18-ban érkező Apple Intelligence-alapú funkciók, melyek egyike lehetővé teszi az iPhone-felhasználók számára, hogy AI-képeket hozzanak létre azokról az emberekről, akikkel éppen üzengetnek - ez a funkció úgy működik, mint egy AI-frissített Bitmoji.
Az Apple intelligens rendszerének rálátása lesz arra, hogy kivel beszélgetünk egy üzenetküldő beszélgetésben, így ha személyre szabott AI képpel szeretnénk személyre szabni a csevegést, akkor menet közben is létrehozhatunk egyet.

Apple TV+

Azok számára, akik Apple TV+-t használnak, egy teljesen új funkció jelenik meg a rendszerben, mégpedig az InSight. A funkció lehetővé teszi a nézők számára, hogy a képernyőn megjelenő színészek neveit és az elhangzott betétdalok címeit is kiírassák a kijelzőjükre, és dalcímeket megtanulják. Ez a funkció egyébként hasonló az Amazon X-Ray technológiájához, ahol a Fire TV felhasználók tévéműsorok és filmek nézése közben áttekintést kapnak a színészek életrajzáról és a kulisszák mögötti információkról. Ami azonban kiemelkedik az InSightból, az a Shazam-szerű funkció, amely kiemeli a tévéműsorban vagy filmben játszódó dalt, és lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy hozzáadják azt egy Apple Music lejátszási listához, hogy később meghallgathassák.

Siri

Az Apple az okos asszisztensén, a Sirin is végzett néhány fejlesztést. Ezek közé tartozik néhány generatív AI funkció hozzáadása, amelyekkel Siri természetesebbnek és személyesebbnek tűnik (nem biztos, hogy ez jó hír egyébként). Siri pedig a beszédben való botlásokat is tudja kezelni (magyarul természetesen még nem tud), és jobban megérti a kontextust is. Ráadásul azok, akik inkább gépelni szeretnének, mostantól ezt is megtehetik. Emellett az Apple az OpenAI GPT-4 és más generatív AI-modellek által támogatott ChatGPT-t, az AI-alapú chatbot-élményt is integrálja a Siribe és más Apple-alkalmazásokba.

Az Apple új Jelszavak alkalmazás

Bár már eddig is használhattuk az iCloud-fiókunkat a jelszavak tárolására és szinkronizálására az összes eszközünkön, ezt nem volt egyszerű összehangolni. Eddig. Most a vállalat bevezette a Passwords appot. A funkciók közé tartozik egy új oszlop a bal oldalon, amellyel könnyebben navigálhatunk a jelszógyűjteményünkben. Így például megtekinthetjük az összes jelszavunkat, vagy csak a Wi-Fi jelszavakat (újdonság), a jelszavakat vagy a nem egy weboldalhoz vagy szolgáltatáshoz kapcsolódó kódokat. Persze az is egy jó kérdés, hogy tényleg szeretnénk-e, hogy a bankkártyaadataink, a helyadataink és a biológiai adataink után a jelszavaink is az Apple keze közelébe kerüljenek, de ez is egy másik cikk témája lesz.

Smart Script az iPadben

Egy új "Smart Script" funkció képes lesz arra, hogy javítson a kézírásunk olvashatóságán, amikor az Apple Pencil segítségével írunk a Jegyzetekben. Az Apple szerint ezzel még simábbá és egyenesebbé válik a jegyzetek írása és főleg azok visszaolvasása. A funkció javítja az írásunk külalakját írás közben azáltal, hogy az eszközön belüli gépi tanulás segítségével újraalkotja a kézírásunkat a jegyzeteidből. A saját kézírásunkat fogjuk látni, csak simább és olvashatóbb lesz.

MacOS Sequoia

Az Apple asztali operációs rendszerének legújabb verziója a MacOS Sequoia nevet kapta. Az új operációs rendszer egyik legnagyobb funkciója az iPhone tükrözés. Mostantól a MacOS Continuity funkcióján keresztül tükrözhetjük az iPhone képernyőjét, és közvetlenül a Mac-ről vezérelhetjük azt.

Apple WWDC 2024 bejelentés
Az Apple operációs rendszere rengeteg újdonságot kap

A Mac-en megjelenő értesítések átugranak az iPhone tükrözési módba, és az iPhone hangja is a Mac-en keresztül érkezik, de a párosított iPhone zárolva marad, amíg tükrözési módban van. 
Bár az Apple nem részletezte igazán a funkció felhasználási területeit, úgy tűnik, megkönnyítené az alkalmazások bemutatását videohívások során vagy személyesen, mivel a felhasználók egy diavetítéses prezentáció és az iPhone-alkalmazás élő bemutatója között úgy tudnának váltani, hogy úgy indítják el, mintha az egy másik alkalmazás lenne a Mac-en.

Üzenetek műholdon keresztül

Ez az új funkció nagyjából úgy működik, mint az Apple SOS vészhelyzeti funkciója. Ha nincs térerő, akkor lehetőségünk van arra, hogy keressünk egy műholdat, amely továbbítja az adatokat. Erre a funkcióra nagyon kíváncsiak leszünk.

VisionOS 2

A VisionOS 2 az Apple AR szemüvegének operációs rendszere, melynek új főverziója új funkciókat hoz magával. Az egyik lehetővé teszi, hogy "térhatásúvá" tegyük a fotókat a hagyományos fotókból, kihasználva az AI technológiát. Egy másik egy új navigációs lehetőség: A VisionOS 2 lehetővé teszi, hogy a kezdőképernyőre váltsunk egy egyszerű koppintással, vagy fordítsuk a kezünket, hogy megjelenjen a vezérlőközpont az értesítésekkel, parancsikonokkal és egyebekkel. 
Az egyik nagyobb bejelentés ezzel együtt a meglévő képek térbeli fotókká alakításának lehetősége. Az új funkció a gépi tanulást használja további szögek kialakításához, ami változást jelent a meglévő módszerhez képest, amelyhez a képeket iPhone 15 Pro-val vagy magával a Vision Pro-val kellett készíteni.

Ezzel együtt a Vision Pro headset hazánkban hivatalosan még mindig nem lesz elérhető.

Mindezek mellett volt még számos kisebb-nagyobb bejelentés is az Apple fejlesztői konferenciáján, és azokról is egészen biztosan jelentkezünk még cikkekkel – ahogy az itt megírt bejelentésekről is írunk hamarosan egy kicsit bővebben is.

Végül pedig, aki megnézné a teljes bejelentést angolul, az itt megteheti:

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről