Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Az ingyen letölthető VPN-ek nagyon veszélyesek

mobilozással töltött idő okostelefon iroda home office android
Fotó: Jonas Leupe / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az oroszlánrészükből adatok szivárognak, a tizedük feltörhető lehet.
Vágólapra másolva!

Az állami cenzúra, az internetes szolgáltatások földrajzi alapú blokkolásai, továbbá a magánszféra miatti aggodalmak miatt folyamatosan növekszik a VPN-szolgáltatást használók száma. Ezek elmaszkolják az internetforgalmat a netszolgáltatók elől, továbbá lehetővé teszik, hogy más földrajzi helyen tartózkodónak láttassák magukat az internetezők. A technológia működésével kapcsolatos tudnivalókat egy korábbi cikkünkben már összeszedtük.

A VPN használata iránt érdeklődők java először jó eséllyel az ingyenes szolgáltatások háza táján néz szét, hátha megúszható fizetés nélkül a funkció igénybe vétele. Most a VPN-ek működését műszakilag elemző Top10VPN rámutatott, hogy ez nem a legjobb ötlet: a szolgáltatások nyújtása nincs ingyen, valakinek állnia kell a cechet, ráadásul még szakértelmet is igényel.

A független portál a Google Play Áruház száz legnépszerűbb, ingyenes VPN-appját vizsgálta meg, az eredmények pedig lelombozóak: 88%-uk szivárogtat műszaki információt, 17%-ukból pedig egyszerre többféle típusú adat is kifolyik.

Ezen túlmenően 71%-uk olyan cégekkel oszt meg felhasználói információkat, mint a Facebook, a Yandex, vagy éppen a Kochava adatbróker. Tizenöt százalékuk a TikTok üzemeltetőjének, a Bytedance-nek a követőkódját is tartalmazza.

A szolgáltatások felében instabilnak bizonyult a titkosított adatkommunikációs csatorna, és csak 20% használta a legerősebb titkosítási eljárásokat.

Bő 10% százalékuk esetében a hozzá nem értő üzemeltetés miatt akár teljesen feltörhető lehet a titkosított adatcsatorna.

A kutatást elvégzett Simon Migliano szerint először 2018-ban végzett efféle tesztelést, azóta legalább megtízszereződött az ingyenes VPN-t valamilyen rendszerességgel használók száma. Akkoriban a TOP100 androidos app csak 260 millió letöltéssel rendelkezett, ez a szám manapság 2,5 milliárd felett jár.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről