Ütőképesek lehetnek az Intel új videókártyái

intel xe2 videokártya grafikus architektúra
Processzorba integrálva és dedikált videókártyán is használható az Intel Xe2 grafikus architektúra
Fotó: Intel Corporation
Vágólapra másolva!
Óriási fejlesztéseket hozott az Intel Xe2 grafikus architektúra.
Vágólapra másolva!

Erősen felemásra sikerült az Intel belépője a videókártyák piacára. Az első generációs Xe grafikus architektúrájában láthatóan óriási potenciál volt, ám hardveres és driveres gyermekbetegségek miatt az első körös Intel Arc modellek végül nem tudtak harmadik erőként beavatkozni a GeForce és a Radeon termékek által uralt piac működésébe.

Ezzel szerencsére nem ért véget a történet, a Computexen hivatalosan is bemutatkozott az Intel Xe2 grafikus architektúra.

Ez nem az elődjének némileg módosított változata, hanem egy fundamentális változtatásokat hozó generációváltás, azonos feldolgozószám mellett 50%-kal nagyobb teljesítményre képest.

Az Intel szerint az óriási előrelépést nem az izomerő fokozásával, hanem az első generációs architektúra dizájnhibáinak és szűk keresztmetszeteinek orvoslásával érték el a mérnökök. Ezen túlmenően számos olyan változtatást is végeztek, amelyekre elméletileg nem lett volna szükség, de a gyakorlatban nagyban növelik a modern játékmotorokat használó játékok teljesítményét.

Mindezek tetejébe az Intel Xe2 architektúrás grafikus vezérlőkhöz már az első naptól fogva masszívan jobb meghajtószoftver lesz elérhető, mint az elődjéhez, ami szintén kritikus különbséget fog tenni, mikor jönnek a konkrét termékek, így a média és a gamerek ítélkezni kezdenek a technológia felett.

intel xe2 videokártya grafikus architektúra
Minden fontos alkotóelem jelentősen megújult az Intel Xe2 architektúrában
Fotó: Intel Corporation

További szenzáció, hogy az Intel Xe2 a világ első olyan grafikus architektúrája, amely hardveresen gyorsított lejátszást kínál a Versatile Video Codec (VVC/H.266) videókodekhez. Ez a HEVC/H.265 utódja, ahhoz képest olyan 50%-kal hatékonyabb tömörítésre képes azonos képminőség mellett, a jövőben nagy hasznát vehetik majd az internetes videószolgáltatások.

Az elődjéhez hasonlóan az Intel Xe2 is rendkívül jól skálázható, így első körben a hamarosan piacra kerülő, Intel Lunar Lake családba tartozó processzorok integrált videóvezérlőjeként debütál majd. Asztali számítógépes videókártyákban várhatóan az ősz táján érkezik meg, a második generációs, Battlemage kódnevű Arc termékekben lesz lehetősége igazán bizonyítani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről