Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kutatás: az alváshiány 48 százalékkal növelheti a szívroham kockázatát

Vágólapra másolva!
Az alváshiány súlyos egészségügyi problémákat okoz: az átlagosan kevesebb, mint hat órát alvók halálozási kockázata 13 százalékkal magasabb, és akár 48 százalékkal megnőhet a szívroham esélye. Noha az alvásmonitorozásban nagy segítséget nyújthatnak a viselhető okoseszközök, a Huawei tavalyi kutatása szerint az okosórák alvásfigyelő funkcióját csak minden negyedik válaszadó ismeri. Ugyanakkor az okosórával már rendelkezők majdnem mintegy 40 százaléka számolt be pozitív hatásról. Az alvásterapeuta szerint az okosórák hasznos visszajelzéseikkel segíthetnek a jó alváshigiénia kialakításában, felismerik az alvászavarok jeleit és motiválnak az életmódváltásra.
Vágólapra másolva!

A közelmúlt kutatásai szerint az átlagosan kevesebb, mint hat órát alvó embereknek 13 százalékkal magasabb a halálozási kockázatuk, mint azoknak, akik hét és kilenc óra közötti időtartamot alszanak. A kutatások egyértelműen megmutatták azt is, hogy az alváshiány komoly veszélyekkel jár a szív- és érrendszer egészségére nézve: a szívroham kockázata 48 százalékkal, a stroke kockázata pedig 15 százalékkal nő alváshiány esetében.

A Huawei és az Ipsos tavalyi, nyolc európai országban végzett kutatása rávilágított a probléma súlyosságára: a megkérdezettek közül minden harmadik válaszadó küzdött alvási nehézséggel, és ugyanennyien szerettek volna változtatni rajta – ezzel az alvási problémák jelentették a vezető egészségügyi problémát a válaszadók körében.

Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta szerint a kék fényt sugárzó villanyvilágítás és kijelzők, a hektikus életmód – többek között a késő esti vacsora, a sok cukor, a kevés folyadék, a túlfűtött hálószoba és az esti edzés vagy a számítógépes munka – megzavarják a biológiai órát és hozzájárulnak az alvászavarok kialakulásához. Az okosórák alvásfigyelő funkciója ugyanakkor segíthet az alvási nehézség okainak feltárásában: „Az okosórák segítenek felismerni, mely szokásaink rontják az alvásunkat, így motiválnak minket arra, hogy változtassunk. Ha látjuk, hogy egy késői vacsora vagy intenzív edzés miatt rosszabbul alszunk és gyakrabban ébredünk, több figyelmet fordítunk arra, hogy elkerüljük ezeket.” A szakértő hozzátette: „Klienseim körében rendkívül népszerű az alvásfigyelő funkció, sok esetben a terápiás sikerélmény legfőbb forrása. 

Képes arra, hogy átfogó képet adjon az alvásról, láthatjuk, mennyi idő telt mélyalvással, jelzi az éber alvást, a mikroébredéseket, és akár a légzés minőségét is. 

Nagyon sok kliensemnek okosóra segítségével állapítottuk meg, hogy alvási apnoéja van, és így tekintve az okosórák, noha nem orvosdiagnosztikai eszközök, életet is menthetnek” – hívja fel a figyelmet a szakember.

Fotó: Huawei

Bár az alvásmonitorozásban nagy segítséget nyújthatnak az okosórák, a Huawei felmérése szerint csak minden negyedik megkérdezett ismeri ezen eszközök alvásfigyelő funkcióját. Pedig számos okosóra rendelkezik olyan fejlett technológiákkal – például a Huawei nemrégiben megjelent WATCH FIT 3 okosórája, Band 9 okoskarkötője, a sokoldalú WATCH GT 4 vagy a prémium kategóriás WATCH 4 Pro Space Edition okoseszközök –, amelyek nemcsak részletes elemzést nyújtanak, hanem alvás közbeni légzésfigyelésre is képesek. (Azt viszont fontos megjegyezni, hogy nem orvostechnikai eszközök, ezért ellenőrzési adataik és eredményeik csak tájékoztató jellegűek, és nem használhatók orvosi diagnózis vagy kezelés alapjául.)

A Huawei és az Ipsos felmérése szerint az okosórát már használók jóval több mint fele, 61 százaléka használja az alvásfigyelő funkciót, és a válaszadók 39 százaléka állította azt, hogy eszközük hatására jobban odafigyelnek alvásukra. „Az okosórák hasznos visszajelzései alapján mi elsősorban azzal támogathatjuk szervezetünket, ha ritmusokat, szokásokat alakítunk ki. A napirendet érdemes a természetes nappal-alkonyat-éjszaka ritmusához igazítani. Legalább másfél órával az alvás előtt használjunk kékfényszűrőt a monitorokon, minimalizáljuk a világítást, és akár speciális kékfényszűrő szemüveget is használhatunk” – tanácsolja az alvásterapeuta a Huawei sajtóközleménye szerint.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről