Németország
ÉLŐ
Dánia

A mesterséges intelligencia ellen lázad a zeneipar

Vágólapra másolva!
Perbe fogtak szerzői jogsértésért két szöveges leírás alapján dalokat generáló szolgáltatást. A mesterséges intelligenciával működő rendszerek mások zenéiből tanulnak.
Vágólapra másolva!

Komoly botrány tört ki a generatív mesterséges intelligenciás chatbotok és szöveggeneráló szolgáltatások másfél évvel ezelőtti reflektorfénybe kerülésekor. A széles közönség mellett az írott tartalmakat készítők java is csak ekkor szembesült a ténnyel, hogy a technológiákat készítő cégek kérés és kérdés nélkül lementik az interneten elérhető írott tartalmakat, legyen szó cikkekről, hozzászólásokról, vagy épp közösségi médiás bejegyzésekről, ezek alapján tanítják be a nagy nyelvi modelljeiket.

éneklés gitározás zene mesterséges intelligencia koncert singing guitar
Az amerikai zeneipar is nagy lehetőséget lát a generatív mesterséges intelligencia használatában, de nem a bevételének a kárára
Fotó: Tim Mossholder / Unsplash

Az érintett cégek azzal védekeznek az ellenük indított perekben, hogy egyrészt enélkül lehetetlen létrehozni a ChatGPT-hez hasonló termékeket, másrészt pedig a termékeik által összeállított szövegek nem sértik senki szerzői jogait, minden mondatot egyedileg és maguktól generálnak a chatbotjaik.

Most új front nyílt a generatív mesterséges intelligenciás cégek és a jogtulajok közti háborúban, a híres-hírhedt Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) a Sony Music, az UMG, továbbá a Warner Records zenekiadók hathatós támogatásával beperelte a Suno és az Udio nevű startupokat. A cégek szolgáltatásaiban szöveges leírás alapján meglepően működőképes zeneszámok generálhatóak, akár dalszöveggel és vokállal együtt.

A felperesek szerint a szolgáltatások engedély nélkül használtak fel jogvédett zeneszámokat a termékeik betanításához, ennek megfelelően az elkészült dalok azok darabokra szedett és újra összerakott feldolgozásai, nem tekinthetőek eredeti tartalmaknak.

„A zenei közösség máris felkarolta a mesterséges intelligenciát, partneri kapcsolatba léptünk felelősségteljes fejlesztőkkel, hogy olyan emberközpontú és fenntartható MI-s eszközök álljanak rendelkezésre, amelyek a művészek és dalszövegírók céljait szolgálják” – állítja Mitch Glazier, az RIAA elnöke és vezérigazgatója.

„De csak akkor tudunk sikert aratni, ha a fejlesztők együttműködnek velünk. A Sunóhoz és az Udióhoz hasonló, nem licencelt szolgáltatások azt állítják, hogy fair dolog lemásolni a művészek élete munkáját, haszonszerzés érdekében kihasználni azt. Egyetlen szó és fizetés nélkül, olyan ígéret hátán, hogy ez fog nekünk igazán innovatív mesterséges intelligenciát hozni” – tette hozzá.

„A technológiánk transzformatív, teljesen új tartalmak létrehozására van tervezve, nem pedig arra, hogy meglévő tartalmakat memorizáljon, azokat visszaadja. Ezt nagyon szívesen elmagyaráztuk volna azoknak a nagyvállalati lemezkiadóknak, akik bepereltek minket (valójában már próbáltuk), azonban jóhiszemű párbeszéd helyett visszatértek a régimódi, ügyvédközpontú taktikáikhoz. A Suno új zenék, új felhasználási módok, új zenészek számára lett létrehozva. Az eredetiséget díjazzuk” – reagált a perre harcosan Mikey Shulman, a Suno ügyvezető igazgatója.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről