A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elbúcsúzott a víz alatti adatközponttól a Microsoft

microsoft project natick szerver adatközpont
Így nézett ki a Microsoft víz alatti szerverközpontja
Fotó: Microsoft
Vágólapra másolva!
Sikeresnek tűnt a koncepció, de jó eséllyel nem lesz folytatás.
Vágólapra másolva!

Úttörő kísérletbe kezdett még 2018-ban a Microsoft, a Project Natick keretében víz alatti szerverközpontokat telepített a skót partok mentén. A hengerszerű testbe zárt adatközpontok zöld árammal működtek, olyan 36 méterrel a tengerszint alá süllyesztve tették a dolgukat.

A kísérlet során bizonyítást nyert, hogy az elsüllyesztéses módszerrel hatékonyan és karbonsemlegesen megoldható a rengeteg hőt termelő adatközpontok hűtése, továbbá olyan közeg hozható létre a tartályok belsejében, amelyek a megszokott adatközponti környezeteknél sokkal kíméletesebbek az elektronikával szemben. Az utóbbi alatt azt kell érteni, hogy egyrészt sikerült állandóan tartani a tartályon belüli hőmérsékletet, másrészt pedig a levegő nitrogénre cserélésével óriási csökkent a korrózióval kapcsolatos meghibásodások veszélye.

A szárazföldi kontrollszerverekkel összehasonlítva a víz alatti adatközpontokban nyolcadannyi volt a hardveres hibák mennyisége.

A Microsoft szerint a Project Natick három körből állt. Az első körben általánosságban véve vizsgálták a víz alatti adatközpont ötletének az életképességét. A második körben olyan szerverközpontos tartályt terveztek, amelyet elő lehet állítani nagyüzemi sorozatgyártással, továbbá összekapcsolható, hogy igény esetén bővíthető legyen a meglévő installációk kapacitása. Végül a harmadik fázisban az életciklusuk végére ért tartályok eltávolítását és újrahasznosíthatóságát vizsgálták.

A napokban kiderült, hogy a Microsoft nagy csendben mára teljesen felszámolta a Project Natickot, jelenleg egyetlen víz alatti adatközponttal sem rendelkezik, és újak létrehozása sincs folyamatban. Noelle Walsh, a cég felhőért és ezzel kapcsolatos fejlesztősekért felelős vezetője nem volt hajlandó egyenesen beszélni az ügyben, de látszólag arra célzott, hogy vége a víz alatti adatközpontoknak, ám a szerzett tapasztalatokat más projektek során hasznosítani tudják és kívánják.

Az ötlet ettől függetlenül nem halott, a kínai Highlander szerverközpontos cég tavaly süllyesztett el Hajnan szigete mellett egy 1300 tonnás rendszert.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!