Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A Windows 11 óriási hibájához érkezik javítás

microsoft windows 11 tablet táblagép pc számítógép computer
Fotó: Windows / Unsplash
Vágólapra másolva!
Jót tett a botrány, nehezebb lesz kémkedni a számítógépezők után. Mindenkinek érdemes ezt a frissítést letöltenie, aki Windows 11-et használ.
Vágólapra másolva!

A május második felében történt bejelentése óta forrtak az indulatok a Windows 11-be érkező Recall funkció kapcsán. Ez kizárólag a Copilot+ PC matricás számítógépeken lesz elérhető a jövőben, a segítségével olyan három hónapra visszamenően, képernyőképekkel illusztrált formában át lehet majd tekinteni a számítógépen elvégzett szinte összes tevékenységet.

laptop notebook számítógép computer windows 11 home office
A Windows 11 új, Recall funkciója a ludas.
Fotó: Rui Silvestre / Unsplash 

Nyitott kérdés, hogy ennek mennyi gyakorlati értelme és haszna van, azonban arra fény derült a jelenleg elérhető implementációjának átvizsgálásakor, hogy a Microsoft egyáltalán nem gondolta át a Recall adatvédelmi aspektusát. A messze legnagyobb problémának az bizonyult, hogy a számítógépre került kémprogramok egyszerűen ellophatták volna az adatbázisfájlt, amiben a Recall tárolja a mentett adatokat, ami teljesen új szintre emelte volna a számítógépezés biztonsági kockázatait a felhasználók számára. 

Megnézhette volna a kémkedő fél, hogy az elmúlt hónapokban egész pontosan mit tett az áldozata a számítógépén.

Emellett ha többen is használnak egy PC-t, akkor egymás után is kémkedhettek volna a számítógépezők, még akkor is, ha különálló és jelszóval védett fiókokat használnak.

A Windows 11 egy kicsit megint biztonságosabb lesz

A Microsoft pénteken bejelentette, hogy a Recall általános elérhetővé tétele előtt orvosolni fogja az összes jogos adatbiztonsági problémát. Ennek keretében elsőként is az eredeti ötlettől eltérően a Recall nem lesz gyárilag aktív, hanem a PC beállításakor eldönthetik majd a felhasználók, hogy egyáltalán bekapcsolják-e.

Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a Windows Hello hitelesítési rendszeren keresztül a Recall összes adatállománya külön titkosításra kerül. Részben emiatt a Recall kezelőfelületének elindításakor jelszót, PIN-t, biometrikus azonosítás követel majd a Windows.

A most bejelentett változtatások látszólag orvosolják a Windows 11 emlékezőtehetségével kapcsolatos legnagyobb adatvédelmi aggodalmakat, az esetek többségében képesek lehetnek megvédeni a Recall által mentett adatokat a kémprogramok üzemeltetőitől, továbbá a PC más felhasználóitól.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről