Biztonsági rémálom a Windows 11 újdonsága

windows 11 tablet táblagép laptop notebook microsoft surface
Fotó: Surface / Unsplash
Vágólapra másolva!
Hónapokra visszamenően kideríthetik a kémszoftverek, hogy mit tettek a felhasználók a számítógépeiken. Biztonsági szempontból ez kicsit nehezen védhető.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel ezelőtt a Microsoft potenciálisan az elmúlt évtizedek legnagyobb paradigmaváltását mutatta be a Windowsban, a Copilot+ marketinges jelzést megkapó jövőbeli számítógépek körülbelül három hónapra visszamenően szinte mindenre emlékezni fognak, amit tettek rajtuk a felhasználók. Ez pedig maga a pokol biztonsági szempontból.

Hamis applikáció jelent meg az App store felületén. Windows biztonsági
Biztonsági rémálom a windows új funkciója.
Fotó: Shutterstock/Brian A Jackson

A Recall névre keresztelt funkció gyárilag aktív, de opcionálisan kikapcsolható lesz. Úgy működik, hogy a Windows pár másodperceként képernyőképet készít, majd menti a metainformációikat, optikai karakterfelismeréssel digitalizálja a rajtuk lévő szövegeket, továbbá objektumfelismeréssel naplózza a képeken látható tárgyakat. Az utóbbi arra való, hogy ha valaki mondjuk látott a böngészése során egy kék esernyőt, de nem emlékszik a részletekre, akkor rá tud majd keresni a „kék esernyő” kifejezésekre, ezzel előkeresve az esetet a Windows 11 emlékezőtehetségében.

A Recall funkciót hivatalosan kompatibilis számítógépek hiányában még nem tesztelheti a nagyközönség, azonban némi ügyeskedéssel persze sikerült aktiválni és jobban megvizsgálni. A kutakodók legsúlyosabb megállapítása, hogy a Recall egy szimpla adatbázisban tartja begyűjtött és beindexelt adatokat a háttértáron, és adminisztrátori jogosultság mellett bárki hozzáférhet az adatokhoz.

A legtöbb felhasználó adminisztratív fiókkal használja a Windowst, így ha felkerül a számítógépre egy kártevő, és képes akár a számítógépező jóhiszeműségét kihasználva emelt jogosultságot szerezni magának, akkor egy az egyben hazatelefonálhatja a Recall által begyűjtött összes adatot.

Amennyiben a Microsoft nem kezd valamit ezzel a helyzettel a Recall általános elérhetővé válásáig, akkor a Windows 11 emlékezete soha nem látott biztonsági fenyegetést jelent majd a felhasználók számára. A klasszikus kémprogramok eddig csak a telepítésüket követően történt eseményeket tudták rögzíteni, plusz hazatelefonálhatták a háttértáron talált régebbi fájlokat, de olyan a világtörténelem során még nem fordult elő, hogy hónapokra visszamenően képesek legyenek részleteiben fényt deríteni a számítógépezők szinte összes tevékenységére.

Mindezek után szinte már csak jegyzet a margóra kategória, de ha többen is használják teljesen önálló és jelszóval védett felhasználói fiókkal ugyanazt a számítógépet, akkor egymás után is kémkedhetnek az adminisztrátori fiókos felhasználók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről