Itt a vég egyes régi androidos mobilok számára

samsung galaxy s6
A Samsung Galaxy S6 volt az egyik első Android 5.0 Lollipoppal piacra került mobil
Fotó: Samsung
Vágólapra másolva!
Már a rajtuk futó Play-szolgáltatások keretrendszer sem frissül többé.
Vágólapra másolva!

Sokakban nosztalgikus emlékeket ébreszthet a Lollipop kódnévre hallgató Android 5.x mobilos rendszer, a 2024 novemberében kiadott szoftver korában kezdett már tényleg nagyon széles körben terjedni Magyarországon az androidos okostelefonok használata.

A Google közel tíz évvel a kiadását követően most véglegesen búcsú vett a Lollipoptól, immáron a Play-szolgáltatások is befejezte a támogatását, a továbbiakban csak Android 6.0+ rendszerű készülékeken lesz frissítve.

A Play-szolgáltatások egy zárt forráskódú keretrendszer, a Google saját szolgáltatásait integrálja az androidos eszközökbe, nem része a nyílt forráskódú Android alaprendszernek.

A támogatás eldobása ellenére az Android 5.0 / 5.1 rendszerű mobilokat és táblagépeket használók rövid távon nem fognak változást tapasztalni, azonban idővel egyre kevésbé lesznek kompatibilisek az eszközeik a Google különféle szolgáltatásaival és appjaival. 

Szerencsére nincsenek sokan, a Google szerint az aktívan használt androidos eszközök kevesebb mint egy százalékán fut a Lollipop.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről