A Google készülékkereső szolgáltatása semmire nem jó

chipolo bluetooth tracker google find my device nyomkövető készülékkereső
A Chipolo lesz az egyik első gyártó, amely az új Google Find My Device szolgáltatással kompatibilis Bluetooth nyomkövetőt dob piacra.
Fotó: Chipolo
Vágólapra másolva!
A tapasztalatok alapján csoda kell ahhoz, hogy bármit megtaláljon. A Google mégis védeni próbálja.
Vágólapra másolva!

Az óriási felhajtást követően egyelőre keserű csalódás a Google Android második generációs Készülékkereső szolgáltatása. Az ígéret az volt, hogy az Apple évek óta elérhető Find My rendszeréhez hasonlóan az androidosok passzívan segíthetnek majd megkeresni egymás mobiljait, követőkütyüvel ellátott tárgyait, fülhallgatóit, okosóráit.

google pixel 6 mobilozás android okostelefon készülékkereső
Nehéz bekapcsolni egy szolgáltatást, amiről az ember nem is tudja, hogy létezik, igaz Google?
Fotó: Screen Post / Unsplash / https://unsplash.com/photos/a-man-holding-a-cell-phone-in-front-of-a-neon-sign-yy0hpY07Yzw

Az eddigi tapasztalatok alapján egyáltalán nem működik jól a rendszer, a legritkább esetben lehet bármit megtalálni vele. A helyzetnek két oka van: egyrészt az Apple-lel ellentétben a Google nem aktiválja gyárilag a követőrendszerben való részvételt a mobilokban, másrészt pedig szintén gyárilag nem bárhol, hanem csak nagy forgalmú helyeken működik a követés.

A Google végre megszólalt az ügyben, tájékoztatása szerint a Készülékkereső elvárt jellegű működését lehetetlenné tevő gyári beállítások a mobilozók magánszférájának védelmét szolgálják, és nem tervezi azok megváltoztatását. Konkrét aggodalomként mások titkos követését hozta fel, bár a rendszere elvileg képes riasztást küldeni a mobilozókkal együtt mozgó nyomkövetőkről.

A magánszféra védelmének bajnokaként a mobilozókra bízza a Google, hogy átállítják-e a beállításokat maguktól, ezzel életképessé téve a keresőrendszert, különösen az alacsony forgalmú helyeken.

Ez váratlan fordulat a cég részéről, jó eséllyel teljesen felesleges arra várni, hogy a mobilozók maguktól olyan beállításokat állítgassanak át a mobiljaikban, amelyek létezéséről talán nem is tudnak. Jogos a kérdés, hogy mi értelme volt a keresőrendszer kifejlesztésének, ha valós életbeli körülmények között szinte működésképtelen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről