Megjött iPhone-ra a teljes értékű Windows XP

Vágólapra másolva!
De éppen régi macOS vagy Linux is futtatható már a mobilokon.
Vágólapra másolva!

Teljesen váratlan és globális érvényű változtatást vezetett be április elején az App Store áruház szabályzatában az Apple, azóta nem tilos többé a retró játékok emulált futtatására kitalált appokat elérhetővé tenni az iPhone, az iPad, továbbá a Vision Pro termékekre.

utm se retro pc emulator
A nagyon régitől a meglehetősen modern rendszerekig rengeteg minden futtatható az UTM SE: Retro PC emulatorral
Fotó: Turing Software / Apple App Store

Ugyan a szabálymódosítás szövege alapján úgy tűnt, hogy az Apple újmódi engedékenysége tényleg csak a retró játékok futtatásra korlátozódik, de volt aki szerencsét próbált, még júniusban régi számítógépeket emuláló szoftvert küldött be az App Store-ba. Kevesek őszinte meglepetésére az Apple különféle műszaki indokokkal visszautasította a kiadását, de számottevő változtatásokat követően most megtörtént a csoda, elérhetővé vált a fent említett eszközökre az UTM SE: Retro PC emulator.

A közismert QEMU-ra épülő emulátor Intel x86, PPC, továbbá RISC-V architektúrájú számítógépeket képes emulálni, így többek közt a DOS-hoz, a macOS 9-hez, vagy épp a Windows XP-hez hasonló operációs rendszerek futtathatóak vele az Apple mobileszközein. Az emulátor nem tartalmazza a legtöbb esetben jogvédett rendszereket, de a telepítése után a weboldalán olvashatóak instrukciók és magyarázatok arról, hogy miként kell például egy Windows XP-t belevarázsolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről