Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Mindent megváltoztathat egy új találmány a napelem piacon

Vágólapra másolva!
De mint minden elektromos berendezést, a napelemeket is le kell cserélni egyszer. Eddig hatalmas gondot okozott a napelemek újrahasznosítása, most azonban egy startup új technológiát fejlesztett, ami megoldást jelenthet erre a problémára.
Vágólapra másolva!

Sokakban felmerül a kérdés, hogyan szabadulhatunk meg a régi napelemeinktől? És mit tehetünk akkor, ha le kell cseréltetni a régi napelemeinket? A válaszokat Klinghammer Noah Jeromos, energetikai szakértő adja meg. 

Canva

„A napelemek jelenleg csak részben újrahasznosíthatóak, ráadásul nehezen és a folyamat rendkívül költséges” – kezdte Klinghammer. „A legtöbb napelemet jelenleg nem lehet teljes mértékben újrahasznosítani. Ehelyett az elromlott panelek elektromos hulladékfeldolgozóba kerülnek, ahol kinyerik belőle, amit csak tudnak – általában az alumíniumot, üveget és réz részecskéket. A panel többi összetevőjét általában apróra vágják és szeméttelepre kerülnek” – magyarázta a szakértő. 

Azonban úgy tűnik, bekövetkezhet amire a fél világ várt! Egy olasz cég, a 9Tech módszerével a napelemek alkatrészeinek 99 százaléka újrahasznosíthatóvá válhat, ráadásul környezetbarát módon. 

Canva

„Üdvözítendőnek tartom az ilyen újításokat, úgy tudom, hogy a startup azt állítja, hogy kísérleti üzeme az ezüst 90 százalékát, a szilícium 95 százalékát és a réz 99 százalékát nyerte vissza. Hevítéssel, szűréssel, centrifugálással dolgoztak” – mondta Klinghammer, aki úgy gondolja, a közeljövőben muszáj lesz megoldást találni erre a problémára, hiszen szerinte az egyértelműen látszik, hogy a jövő a zöldenergiáé. 

 

„Ez a technológia a fosszilis energiákkal szemben sokkal környezetbarátabb, nem termel üvegházhatású gázokat, amelyek hozzájárulnak a levegő és a vizek szennyezéséhez. Az atomerőművekhez képest jóval víztakarékosabbak. Jelentősen csökkentik a villanyszámlát, alacsony karbantartási költségekkel. Ráadásul a gyártó üzemek rengeteg ember számára biztosítanak munkahelyeket, megélhetést” – tette hozzá Klinghammer Noah Jeromos.

Csányi István

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről