A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Sárkányokkal vontatott teherhajók jöhetnek, és ez nem mese

Vágólapra másolva!
A CargoKite a globális kereskedelem dízelzabáló óriáshajóit váltaná ki. Az új teherhajók gyorsabb és zöldebbek is lehetnek.
Vágólapra másolva!

A globális hajózási ágazat a világkereskedelem mintegy 90%-át teszi ki. A legtöbb árut óriási teherhajók szállítják, amelyek hatalmas mennyiségű árut szállítanak. De ezek lassúak és ez hosszú várakozási időt eredményezhet, ráadásul a dízelüzemű teherhajók a globális CO2-kibocsátás nagyobb részéért felősek, mint a légi közlekedés.

Sárkány vontatja a teherhajót - Kép: CargoKite
Sárkány vontatja a teherhajót - Kép: CargoKite

A CargoKite német startup cég ezeket a hajókat kis, autonóm, szélhajtású hajókkal szeretné helyettesíteni, amelyek gyorsabban, olcsóbban és károsanyag-kibocsátás nélkül végeznék el a munkát.

A hajót egy óriási sárkány húzza maga után, amely a nagyobb magasságban, mintegy 300 méteres magasságban fújó szelet használja ki. Ezek a szelek állandóbbak és egyenletesebbek, mint a talajhoz közelebb áramló levegő. Mivel ingyenesen hasznosítják a szélenergiát, a hajók üzemeltetése sokkal olcsóbb lenne, mint a hagyományos teherhajóké, amelyek üzemeltetési költségeik több mint felét csak üzemanyagra fordítják.

Az igazán szélcsendes napokra a CargoKite a teherhajókat tartalék áramforrásként dízel-elektromos motorral szereli fel. A hosszú távú cél az, hogy teljesen elektromos vagy nulla kibocsátású üzemanyagot használjanak.

A CargoKite hajói hordszárnyakon közlekednének, amelyek kiemelik a hajótestet a vízből, csökkentve ezzel a légellenállást. A CargoKite olyan algoritmust épített, amely autonóm módon szabályozza a sárkány és a hordszárnyak közötti egyensúlyt, javítva ezzel a hatékonyságot. 
Ennek eredményeként a vállalat várakozásai szerint a hajók kétszer olyan gyorsan fognak haladni, mint egy hagyományos teherhajó. Kisebb méretük azt is jelenti, hogy a kikötőben fürgébbek - gyorsabban tudják ki- és berakodni az árukat.  

AI-alapú navigáció lesz a teherhajókon

A CargoKite kifejlesztett egy mesterséges intelligenciával működő útvonaltervezőt is. Az eszköz kiszámítja az optimális útvonalat, és a valós idejű időjárási viszonyok alapján pontosan meghatározza a hajó várható érkezési idejét.

Marcus Bischoff, a lelkes kitesurfer és vállalkozó a CargoKite ötletével a Müncheni Műszaki Egyetemen töltött ideje alatt állt elő.

Mivel több mint 20 éve szenvedélyes kite-szörfös vagyok, és a szívem mélyén mérnök, mindig is lenyűgöztek azok a hatalmas erők, amelyeket egy kite képes kifejteni.

- mondta Bischoff a vállalat honlapján.

Tavaly a CargoKite egy 9 méteres katamaránt tesztelt sárkányrendszerrel és hordszárnyakkal az Atlanti-óceánon. A vállalat jelenleg a teljes méretű hajójának tervezési fázisában és a demonstrációs prototípus építésénél tart. Célja, hogy első flottáját 2027-ben indítsa útjára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!