A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új áldozatokat próbál lehúzni az Apple

Vágólapra másolva!
Kisemberek zsebében turkál, nagy jutalékra áhítozik. Cserébe nem ad semmit, és ez legális.
Vágólapra másolva!

Az Apple jelenlegi egyik legfontosabb üzleti célját a szolgáltatásokból származó bevételének a fejlesztése jelenti, azaz növelni kívánja az Apple Music-hoz vagy Apple TV-hez hasonló termékek előfizetőinek a számát, továbbá maximalizálná az App Store-on keresztüli eladásokból származó jutalékát.

Apple pénz jutalék Patreon
Ha az Apple rendszerén keresztül fizetünk, a cég nagyon komoly összegeket tesz zsebre.
Fotó: AFP / AFP/ 

Az utóbbinak most a Patreon is áldozatul esett, ezzel egyszeri vagy havi rendszeres adományok biztosíthatóak magánszemélyeknek. A közösségi finanszírozós szolgáltatásba jellemzően bloggerekhez és youtuberekhez hasonló, kevésbé ismert tartalomkészítők regisztrálnak, hogy a közönségük keménymagos tagjai igény esetén képesek legyenek egyszerűen és gyorsan anyagi támogatást nyújtani számukra.

A szolgáltatás iPhone és iPad eszközökre szánt mobilappja eddig szokatlan helyzetben volt: ugyan a rajta keresztül folyósítható adományok technikailag mikrotranzakcióknak titulálhatóak, de az Apple nem kérte el belőlük a 30% jutalékát. Három éve a Patreon ügyvezetője tagadta, hogy erről bármiféle egyedi megállapodás volna az Apple-lel, állítása szerint a cég azért nem kéri el a jussát, mert a Patreon mobilappján keresztül nem vásárolnak, hanem adakoznak a felhasználók, továbbá nem új alkotók és tartalmak felfedezése miatt nyitják meg az appot. Ezeken túl a szolgáltatás saját fizetési rendszert használt, nem pedig az App Store gyári megoldását.

Ennek most vége, a Patreon szerint 2024. november 4-től kezdve az Apple könyörtelenül behajtja majd az adományok után a 30% jutalékát.

Ez ellen nem tud mit tenni, de a 30%-os sarc csak a hatályba lépés után újonnan létrejött ismétlődő előfizetésekre és egyszeri adományokra vonatkozik. A kedvezményezetteknek két lehetőséget ajánl fel: egyrészt megtartják az iPhone és iPad eszközökről újonnan előfizetők számára a szokásos „díjaikat”, lemondva a tőlük érkező bevételük közel harmadáról, vagy a díjaikat arányosan megemelve az adakozókra háríthatják az Apple jussát.

Ha az utóbbit választják, attól a Patreon webhelyén és androidos appjában nem változnak a támogatásukra kiválasztható összegek, csak az iPhone / iPad mobilappot használóknak kell többet fizetniük.

Emiatt az iPhone és iPad eszközökkel rendelkezők dönthetnek úgy, hogy minimális extra munkával nem a Patreon mobilappján keresztül, hanem a mobileszközük vagy a számítógépük böngészőjéből intézik el az adakozást, ezzel kikerülve azt, hogy a kedvezményezetteknek vagy nekik ki kelljen fizetniük a 30% jutalékot.

Az Apple lépésére adott internetes kommentárok szinte kivétel nélkül negatívak, hiszen a világ legértékesebb cégeként most épp olyan kisemberek „fizetésére” próbálja rátenni a mancsát, akik a legritkább esetben úsznak a pénzben, ami kirívóan kicsinyes a részéről.

Mások kihasználásánál tartva úgy hírlik, hogy a megfelelő eszközeire az ősszel megérkező Apple Intelligence mesterséges intelligenciás szolgáltatásainak egy részét hajtó ChatGPT használatáért is vállveregetéssel fog fizetni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!