TikTok-videókon közvetítették a bankautomata kifosztását

pénz készpénz bankjegy dollár cash money
A kép illusztráció!
Fotó: Alexander Grey / Unsplash
Vágólapra másolva!
Informatikai hiba miatt hamis csekkeket tudtak beváltani az ügyfelek. A TikTokon pedig élőzte is a dolgot néhány eszes tolvaj.
Vágólapra másolva!

Újból minden képzeletet felülmúltak a TikTok egyes amerikai felhasználói, miután a hétvégén vírusszerűen olyan információ terjedt a közösségi oldalon, hogy az amerikai Chase bank ügyfelei egy hibának köszönhetően ingyenpénzt tudnak kivenni a pénzintézet csekkeket is fogadó automatáiból.

pénz készpénz bankjegy dollár cash money TikTok
Élőben mutogatták a zsenik a TikTokon, ahogy kifosztják az automatákat. A kép illusztráció!
Fotó: Alexander Grey / Unsplash / https://unsplash.com/photos/focus-photography-of-person-counting-dollar-banknotes--8a5eJ1-mmQ

A beszámolók alapján többek közt New Yorkban is sorok alakultak ki az automatáknál, az ingyen pénzt remélőknek csak egy hamis csekket kellett írniuk szabadon választott összegről, kedvezményezettként a saját bankszámlájukat feltüntetve. A hamis csekket persze nem kellett volna elfogadnia a rendszernek, de műszaki okból volt némi várakozási idő a visszapattanása előtt, ebben az időablakban pedig a csekkre írt összeg egy részét fel lehetett venni készpénzben az ATM-ből.

Ez szimpla csekkes banki csalás, de az ingyenpénzre vágyók egy részének látszólag nem esett le, hogy ők konkrétan bűntényt követnek el. Egyesek vígan közvetítették a bankautomata kirablását a TikTokon, örömmámorban lobogtatva a kivett akár több tízezer dollárnyi készpénzt.

A Chase körülbelül egy nap alatt megoldotta az informatikai problémáját, és ráterhelte a csekkes csalás keretében kivett összegeket a bankrabló ügyfelek folyószámláira, egyes esetekben zárolta is azokat.

A pénzintézet egyelőre nem tisztázta, hogy mit kíván tenni a bankrabló ügyfelekkel, csak megpróbálja behajtani rajtuk a pénzét, vagy rendőrségi feljelentéseket is tesz majd ellenük.

Nem ez az első efféle eset, tavaly augusztusban a Bank of Ireland informatikai hibája miatt nem létező fedezetet tudtak elutalni a bankszámláikról az ügyfelek, ott is tömeges visszaélések történtek a hiba megoldásáig.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!