Kibabrál a népszerűtlen felhasználókkal az Instagram

Vágólapra másolva!
Rosszabb minőségben mutatja a nézőknek a videós tartalmaikat.
Vágólapra másolva!

Nemrég egy TikTok ellen indított egyesült államokbeli per kapcsán kiderült, hogy a közösségi szolgáltatás tartalomajánló algoritmusa csökkentette a kevésbé vonzó kinézetűnek ítélt felhasználók láthatóságát, helyettük a szépségideáloknak megfelelő társaik tartalmait tolta az előtérbe.

instagram
A kis nézettségű videókon próbál spórolni az Instagram
Fotó: Brett Jordan / Unsplash

Nem csak itt valósulhatott meg kettős mérce a felhasználók prezentációját tekintve, az Instagramot vezető Adam Mosseri egy kérdezz-felelek során elmondta, hogy a szolgáltatás rosszabb minőségben jeleníti meg az alacsony nézettségű videókat. Állítása szerint nem látványos a különbség a jó és a rossz minőségű verziók között, ami potenciálisan igaz lehet, tekintve hogy eddig látszólag fel sem tűnt senkinek a turpisság.

Mosseri szerint a rosszabb minőségű videók szolgáltatásával jelentős mennyiségű számítási és adattovábbítás kapacitást képes megspórolni az Instagram, azaz teljesen költséghatékonysági oka van a helyzetnek.

A magyarázata nem nyerte el mindenki tetszését, hiszen ezek szerint a népszerű felhasználók mozgóképei jelennek meg a legjobb műszaki minőségben, míg a kis nézettségű társaik videói a vártnál rosszabbul néznek ki, ami unfairnek tűnik.

Mosseri erre reagálva azzal védekezett, hogy egyrészt ténylegesen nem számottevő a képminőségbeli különbség a jó és rossz minőségű változatok között, nem néznek ki sokkal rosszul az utóbbiak, másrészt pedig a nézők a feltöltött videók tartalmára kíváncsiak, nem a technikai minőségükön lovagolnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!