Az MVM Future Talks merész jövőképet fest

MVM Future Talks 2024
MVM Future Talks 2024
Vágólapra másolva!
Szuperhumánok és génhekkelés. Így néz ki a jövő az MVM Future Talks olvasatában.
Vágólapra másolva!

Az MVM Future Talks ötödik évada a transzhumanizmus és az emberi élet meghosszabbításának izgalmas, de egyben félelmetes témáját boncolgatta. Az évadzáró online talk show különleges vendége Jason Silva, a National Geographic sztárja volt, aki provokatív gondolatokkal és merész jövőképpel szolgált.

MVM Future Talks 2024
Az idei MVM Future Talks témája többek közt a meghosszabbítható élet volt.

MVM Future Talks - az örök élet álma

A szakértők azt vitatták meg, hogy vajon valósággá válhat-e az „örök élet”, és hogyan befolyásolhatja a technológia az emberi élettartamot. Silva szerint a biotechnológia fejlődésével hamarosan képesek leszünk „meghekkelni” saját biológiánkat, és magunk dönthetjük el, meddig akarunk élni. Az azonban nem csak a tudományon múlik. Ifj. Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke szerint az életmódunk is jelentősen befolyásolja az élettartamunkat.

A mikrobiom és a génterápia szerepe

A beszélgetés fókuszában a mikrobiom, azaz a bélrendszerünkben élő baktériumok szerepe is szerepelt. Szász Máté neurobiológus kiemelte, hogy a mikrobiom összetétele jelentősen befolyásolja az egészségünket. A génterápia és a génszerkesztés lehetőségei is terítékre kerültek, Silva pedig azt jósolta, hogy az emberek hamarosan képesek lesznek új emberi fajokat létrehozni a technológia segítségével.

Szuperhumánok köztünk?

A transzhumanizmus kérdése is felmerült, azaz hogy vajon milyen etikai és társadalmi következményekkel járhat, ha az emberek technológiai implantátumok segítségével „szuperhumánokká” válnak. David Orban, a Humanity+ korábbi elnöke szerint a társadalmi szerződésnek kell megváltoznia ahhoz, hogy elfogadjuk a szuperhumánok megjelenését. Lévay György, a Széchenyi István Egyetem projektvezetője szerint ez a folyamat fokozatos lesz, és nem fog egyik napról a másikra megtörténni.

Csillaggyártókká válunk?

Silva a beszélgetés végén optimista jövőképet festett, és azt mondta, hogy az emberiség jó úton halad afelé, hogy „csillaggyártókká” váljon. A technológia és az emberi kreativitás együttesen képes lehet olyan jövőt teremteni, amelyben az emberi képességek határtalanok lesznek.

Az MVM Future Talks ötödik évada izgalmas és gondolatébresztő beszélgetésekkel zárult. A teljes adás ingyenesen visszanézhető az mvmfuturetalks.hu oldalon. Vagy itt:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!