Az Apple és Linux rendszerek elkerülték a mai összeomlást

laptop notebook számítógép macbook üzletember internet böngészés computer browsing
Fotó: Daniel Mitev / Unsplash
Vágólapra másolva!
Csak a Windows alapú rendszerek omlottak össze. Meg persze azok, amik Windows alapokra épültek.
Vágólapra másolva!

Biztos, hogy mindenki hallott már róla, hogy a mai napon elképesztő méretű globális informatikai összeomlás söpört végig a világon. Szinte a világ összes repterén volt valami gond, több helyen minden járatot töröltek, de a kikötőkben is voltak gondok, több tévéadó teljesen leállt, a hotelek és bárok is küszködtek, mert az online fizetési rendszerek sem működtek zökkenőmentesen, sőt olyan kórházak is voltak, ahol leállt a munka.

A hibát úgy tűnik a Microsoft és a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cég egy frissítőcsomagja okozta, ami miatt a Windows alapú infrastruktúrák világszerte összeomlottak.

A CrowdStrike nemrégiben egy bejegyzést közölt a Twitteren, mely szerint:

„A CrowdStrike aktívan együttműködik a Windows hosztok tartalmi frissítésében talált hiba által érintett ügyfelekkel. A Mac és Linux hosztok nem érintettek. Ez nem biztonsági incidens vagy kibertámadás. A problémát azonosították, elkülönítették és javították. Ügyfeleinket a legfrissebb frissítésekért a támogatási portálra irányítjuk, és továbbra is teljes körű és folyamatos frissítéseket biztosítunk weboldalunkon. Javasoljuk továbbá a szervezeteknek, hogy a CrowdStrike képviselőivel a hivatalos csatornákon keresztül kommunikáljanak. Csapatunk azon dolgozik, hogy biztosítsa a CrowdStrike ügyfeleinek biztonságát és stabilitását.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a CrowdStrike szerint az összeomlásra megvan a megoldás, már csak azon múlik minden, hogy a leállt rendszerek üzemeltetői mennyi idő alatt jutnak hozzá a javítócsomagokhoz és a megfelelő segítséghez.

Mivel azonban egy globális problémáról van szó, melyben optimális becslés szerint is több ezer rendszer lehet érintett, valószínűleg megfeszített munka mellett is órákba telhet, mire a főbb rendszerek helyreállnak és napokba, amíg minden szolgáltató tökéletesen működőképes lesz.

Volt még a közleményben egy mondat, ami említést érdemel, mégpedig, hogy „A Mac és Linux hosztok nem érintettek.” Ez tehát azt jelenti, hogy az olyan cégek, melyek Apple számítógépeken dolgoznak és Apple, vagy Linux alapú infrastruktúrát használnak, a mai összeomlásból csak annyit vehetettek észre, amit a hírekben olvasta, mert ezek a rendszerek jelenleg is hibátlanul működnek. A bejegyzés alatt meg is jelentek a vicces mémek, melyek közt az Apple felhasználókat egy nevető kiállyal szemléltették. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!