Vágólapra másolva!
Ötven éve kezdte meg adását a Magyar Televízió, és az évforduló tiszteletére alkalmi bélyeget adott ki a Magyar Posta.
Vágólapra másolva!

A magyar televíziózás jubileumáról szívesen emlékezik bélyegkibocsátással a Posta, hiszen a hajdani postások sokat tettek azért, hogy ötven évvel ezelőtt elindulhasson a rendszeres adás. A televízió-technikát ugyanis a Magyar Posta Kísérleti Intézetének munkatársai - Magyari Endre, Nemes Tihamér és kollégái - a Magyar Televízió Vállalat munkatársaival közösen fejlesztették ki. Emlékül a Magyar Televízió építőinek már 1958-ban jelent meg magyar bélyeg, amelyet Vertel József grafikusművész tervezett.

A fél évszázados születésnapon ismét postabélyeg örökíti meg a Magyar Televíziót. A szerdán postákra kerülő bélyegképen Domé Eszter bélyegtervező a közismert monoszkóp egy részletét ábrázolta. Felül a Magyarország felirat, jobb oldalon, függőlegesen az "50 éve kezdte meg adását a Magyar Televízió" szöveg olvasható. A bélyegkép alatt a kibocsátás éve, a gyártó nyomda jele és a tervező neve látható.

Forrás: [origo]

A bélyeghez kapcsolódik a Piros Zoltán által tervezett alkalmi boríték, amelynek alsó részén az MTV Szabadság téri székházának épülete, a bal alsó sarkában a Magyar Televízió képi világát meghatározó népművészeti motívumkincs jól ismert alakja, a lovas huszár, felette az MTV logója kapott helyet. A borítékon szerepel még az MTV jubileumi felirata és a bélyeg elnevezése. A bélyeg névértéke 160 forint, az Állami Nyomdában készült ofszet nyomtatással, 400 000 példányban.

Forrás: MTV

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!