A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Tévéújságok: ugyanaz, másképp

Vágólapra másolva!
Tucatnyi műsorújságból mazsolázhatnak a tévénézők milliói hétről hétre, és talán nincs felnőtt ember, ki ne vett volna legalább párat ezekből. Vajon valóban van érdemi különbség a lapok között? És ha van, mi az, ami alapján az olvasók kiválaszthatják, melyik a tévénézési szokásaiknak és érdeklődési körüknek leginkább megfelelő?
Vágólapra másolva!

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, a kamaszkori lázadásnak, a fiatalos életvitelnek, a rendszeres, bulizós életmódnak akkor szakad vége, mikor az ember elkezd érdeklődni a tévéújságok tartalma iránt. Ha pedig előfizetője is lesz egynek, akkor megállapítható, hogy csak haloványan pislákol az ifjúság tüze, oda a forradalmi hangulat, és a világmegváltás sem olyan fontos már, mint az esti sorozat újabb epizódja.

Megnéztük, milyen lapok vannak a hazai standokon, mely tévéújság mit nyúlt: melyikhez nyúljon az, aki idegen nyelveket is beszél, és melyiket vegye az, aki színes képek alapján tájékozódik?

RTV Részletes

Bár műsorújságoknál nehéz a címválasztásnál különösebb kreativitásra törekedni, meghökkentően újszerű címmel elég nehéz előrukkolni, az RTV Részletes pontosan azt adja, amit ígér. Hangsúlyos szerepet kap benne a rádióműsor (Kossuth - mr1, Petőfi - mr2, Bartók) méghozzá naponkénti bontásban, két oldalon, a hét minden napján a tévéműsorokat tartalmazó oldalakat megelőzve. Nyilván annak köszönhetően, hogy az újság a Magyar Rádió Zrt. saját kiadványa, az olvasó megússza a reklámok tömkelegét, helyette valóban részletes információkat kap a legnézettebb adókról. Legnagyobb részletességgel az m1, TV2, RTL Klub, Duna TV műsorairól kapunk tájékoztatást vagy akár tartalomleírást is.

Lényegretörőbbek és tartalmat ritkábban villantanak fel a m2, Viasat3, HBO, Hallmark, Filmmúzeum, Cool és a többi kisebb tévé műsorait bemutató oldalak. A további 45 csatorna esetében pedig csupán a címek felsorolására szorítkozik.

Csínján bánik a képekkel is az újság: a műsortartalmaknál csupán két hasábon (a széleken) találunk a tartalmak mellett apró fotókat. Nyilvánvaló, hogy nem a hatásvadászat, a reklám és a sztárpletykák mozgatják a szerkesztők kezét: még az első, bevezető oldalakon, az ajánlóknál is kifejezetten puritán a képek kiválasztása és tördelése. A műsorajánlók nem törekednek a legnézettebb csatornák reklámozására: a 2008/4. számban például elsősorban a Duna, m2, HBO, Zone Europa, Viasat 3, Film+, Animal Planet műsoraiból válogattak (a két legnézettebb kereskedelmi tévécsatorna néhány műsora a "Heti ajánlat" rovatnak csupán az egysoros rovatában kapott helyet).

Kinek?

Az RTV Részletes elsősorban azoknak ajánlható, akik a pénzükért csak és kizárólag műsorújságot, nem pedig pletykalapot vagy női magazint szeretnének kapni. Közülük is azoknak nyújtja a legnagyobb hasznot, akik rendszeresen hallgatják a három közszolgálati rádióadó egyikét, és elsősorban a közszolgálati vagy a legnézettebb kereskedelmi csatornákat figyelik - amikor pedig nem ezt teszik, akkor igényes, neves rendezők vagy műsorkészítők filmjeit szeretnék kikeresni a heti/napi kínálatból. A megcélzott közönség tehát valószínűleg tévénézési szokásait tekintve konzervatív, a reklámokat legszívesebben elfelejtené, viszont nem sértődik meg, ha a tévéműsorokról a címükön kívül részletesebb információkat is megkap az újságból (elkészítés éve, rendező és szereplők neve, időtartam). 64 rádió és tévécsatorna, 149 Ft.

Színes RTV

Valóban a szivárvány színeiben pompázó újság. A 68 oldalas magazin számos tévécsatorna (m1, RTL Klub, TV2, Viasat3, Duna, m2, storytv4, film+, Spektrum, NatGeo, Discovery) műsorát tartalmazza általános részletességgel (minimális információ, filmek esetében szereplők, évszám), ám mindezek mellett számos oldal foglalkozik más megközelítésben az egyes műsorokkal.

Az újság első részében interjú és "A hét filmje" vagy éppen "Új sorozat!" rovat éppúgy található, mint kritika ("Nagyító alatt") és bulvár jellegű hír. Kategóriák szerinti bontásban olvashatjuk a szerkesztők által figyelemre méltónak ítélt krimik, thrillerek, drámák, vígjátékok tartalmát. A fentieken túl, a napi bontásnál is minden esetben megelőzi a tévéműsort a kétoldalas "Mai ajánlatunk" Sport, Mai színes, Ismeretterjesztő, Sorozat és Film rovatokkal. A két nagy kereskedelmi csatorna mellett a három közszolgálati is komolyabb helyet kapott, de "filmcsatorna", "sorozat-adó" és három ismeretterjesztésben utazó műsorszolgáltató is benne van a tízben.

Az újság csak két oldalt (viszont öt színárnyalatot és jó néhány képet) szán a három rádióadó teljes heti műsorára. Mindezeket túl könyv-, koncert- és moziajánló, horoszkóp, rejtvény, receptek, orvosi tanácsadás, gazdikereső és utazási ajánlat egyaránt szerepel a női magazinok kínálatát felvonultató műsorújságban.

Kinek?

A lap elsősorban azoknak tesz jó szolgálatot, akik nem szeretnék a több tucat csatorna műsortervét aprólékosan végigböngészni, helyette inkább a részletes tartalmat, leírást magába foglaló ajánlók közül választják ki a megnézni kívánt műsorokat. Az újság igazi magazinként is működik: a bulvár- vagy női lapok kedvelői megtalálhatják bennük kedvenc rovataikat, ráadásul az ilyen jellegű anyagokhoz méltó minőségű és mennyiségű képpel körítve. 49 rádió és tévécsatorna, 155 Ft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!