A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
4
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNMárton Viviana
21:19TekvondoViviana Marton-Aleksandra Perisic

Túsztárgyalók: dráma otthon, dráma a munkahelyen

Vágólapra másolva!
A túszdrámákra fókuszáló új, RTL-es sorozat, a Túsztárgyalók a héten kezdett, a nézettségi adatok alapján pedig az derül ki, hogy szerették a nézők. Kint azonban megbukott pár hónap alatt, talán nem véletlen: ennek okait is vizsgáljuk.
Vágólapra másolva!

A Túsztárgyalók (Standoff) arra a felismerésre épül, hogy sokan készek azonmód roppant praktikus tanáccsal szolgálni, amennyiben más ember gondjait kell megoldani, hamar kész a helyzetanalízis és a hatásos gyógymód, de amennyiben saját ügyeket kell elrendezni, akkor már jön a hezitálás, a gondok tovasöprése, a tétova vakarózás, a döntésképtelenség. A sorozat magánéleti szálakkal fonja körbe az alapvető drámát, amely - mint a címből is kiderül - részenként egy túszejtés. Ettől még akár működhetne is a dolog.

Amitől éppen sablonossá válhat, hogy a "gonosz vagy épp idegileg kikészült ember elfoglal egy bárt/bankfiókot/metrókocsit, s túszokat szed" alaphelyzet már számtalan filmben és sorozatban bukkant fel, így egy-két rész még izgalmas lehet, de elképzelhető, hogy sokan ráunnak idővel. Láttunk ilyet a 24-ben, a Helyszínelők-ben, a Gyilkos számok-ban, számos krimiben, még a Született feleségek-ben is (pont abban a részben játszott Gáti Kati), sőt, Bery Arival volt egy Túsztörténet című film is itthon. Nagyon erős karaktereknek kell vinni a magánéleti szálban nyilván fejlődő történetet ahhoz, hogy valaki hetente hűségesen kövessen egy olyan szériát, ahol nagy vonalakban ugyanaz a sztori, és a legtöbbször megjósolható a pozitív végkifejlet.

Mint elhangzott a sorozatban, 340 túsztárgyaló van az FBI-nál (a fordításban ugyan CIA-t emlegettek), a két főszereplő egy csapatban dolgozik, s mint nagyon hamar kiderül, szeretők -, de afféle se veled, se nélküled viszonyban vannak pár hónapja. Ron Livingston és Rosemarie DeWitt jól hozzák a hol civakodó, hol szerelmetes figurát, főnökük, Miss Carrera (Gina Torres) pedig természetesen nő és afroamerikai (mint a Dexter-ben), hogy így is jelezzék a készítők, karriert bárki befuthat az egyenlő lehetőségek hazájában. Livingston az Elit alakulat-ban, a Hivatali patkányok-ban és a Szex és New York-ban játszott, többek közt, társa olyan szériákban kapott szerepet, mint a Sötét angyal, a Cleopatra 2525 vagy a Firefly. Hitelesen hozzák a karaktert, akárcsak Michael Cudlitz, a kemény fickó, aki Rogers kapitányt, a kommandósok főnökét alakítja.

Az első részben volt elhanyagolt, megbántott srác, aki politikus szüleinek akart keresztbe tenni, így iszlám fundamentalista eszmékkel szimpatizáló terroristának képezte ki magát, és elfoglalt egy kávézót. Ez még nem lett volna tragédia, de tucatnyi ember ragadt benn, s figyelte dermedten a testére több kiló robbanóanyagot ragasztó legény ténykedését - aki, mint később kiderült, érzelmi válságba jutott, anyjával kiüresedő kapcsolata miatt. Könnyen emészthető, gyors lefolyású, közepesen moralizáló túszdrámát hozott a pilot, kissé megható véggel, hiszen nyilván több év börtönt kapott az a fiú, aki csak annyit akart, hogy szeresse őt rideg anyja.

A Túsztárgyalók 2006-ban és 2007-ben futott az USA-ban, húsz rész készült belőle. Nem bonyolult története, néha szellemes riposztjai, humoros beszólásai miatt egy esélyt mindenkitől kaphat, aki amúgy elnézi az újabb generációs krimiket. Garancia persze nincs: talán nem véletlenül csökkent felére a FOX-on futó krimi nézettsége az első és az utolsó rész között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!