A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Hillary Clinton volt már az USA elnöke - egy sorozatban

Geena Davis Az elnöknő
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok már az elnökválasztás lázában ég, ami történelmi fordulatot is hozhat, hiszen, ha Hillary Clintont választják meg, ő lesz az USA történetének első női elnöke. A politikus már korábban is megszerezte ezt a pozíciót egy sorozatban. Barack Obama szintén nem az első fekete elnök volt, ha a tévében látott vezetőket is beleszámítjuk.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton már volt az Egyesült Államok elnöke – egy sorozatban legalábbis biztosan. A gondolattal a Sliders játszott el egy epizódban: a párhuzamos világok közt véletlenszerűen utazgató szereplők már-már azt hitték, sikerült visszatérniük a saját világukba, egyéb jelek mellett ugyanis erre utalt az is, hogy az Egyesült Államok elnökét Clintonnak hívták – csak éppen kiderült, hogy nem Billről, hanem Hillaryről van szó, minthogy ebben a világban nők voltak a legfőbb vezetők.

Sorozatban amúgy is láttunk már női elnököt, sőt komplett széria is épült köré. Az elnöknő című produkcióban Geena Davis játszotta Mackenzie Allent, aki a történet szerint az Egyesült Államok első elnöknője volt, és számos akadállyal találta szemben magát, ráadásul a politikai útkeresés mellett a családi életére is figyelnie kellett.

Geena Davis Az elnöknőben Forrás: ABC

A történet szerint szintén az Egyesült Államok első női vezetője volt August elnök Az utolsó esély-ben. Az itthon jelenleg a Viasat6-on futó sorozatban egy hajó legénysége vette fel a harcot az emberiséget tizedelő halálos vírus ellen, az elnök velük lépett kapcsolatba rádión – aztán viszont valószínűleg éhen halt a Fehér Ház lezárt bunkerében.

Női elnök felbukkant a Futurama-ban is, ráadásul ő nemcsak az Egyesült Államok, de az egész Föld elnöke is volt a jövőben játszódó rajzfilmsorozatban. Igaz, csak a fejét láthattuk egyetlen epizódban egy múzeumban, de mégiscsak női elnök volt, egyébként Sharon Andersnek hívták.

Rajzfilmsorozatoknál maradva, a Simpson család egyik epizódja szerint Marge-ból is elnök vált volna, ha nem megy hozzá Homerhez. A Simpson család mozis változatában viszont már Arnold Schwarzenegger kaparintotta meg az elnöki széket, és minden kérdésben úgy döntött, hogy húzott egyet az eléje tett megoldási javaslatokból – a fenti videón megnézheti.

Nem Obama volt az első fekete elnök

Fekete elnököt is láthattunk a tévében már Barack Obama megválasztása előtt is, történetesen a 24-ben. A David Palmert játszó Dennis Haysbert annak idején be is kapcsolódott a választási kampányba, szerinte a sorozat sikere is hozzájárult Obama népszerűségéhez, miután elég nyitottá tette a nézőket arra, hogy a valóságban is egy fekete jelöltre szavazzanak.

Dennis Haysbert a 24-ben Forrás: Fox

A konzervatív megoldás

Persze konzervatív felfogásban is készültek elnököt szerepeltető sorozatok, ezek fehér férfit ültettek a Fehér Házba. Legutóbb Kiefer Sutherland kapta meg a posztot a Designated Survivor-ben, igaz, erre ő maga – mármint a karaktere – sem számított: a történet ugyanis éppen arról szól, hogy egy alacsonyabb rangú politikus lesz elnökké, miután a kabinet nagy része odaveszett egy Washingtont ért támadásban.

Egy efféle összeállításban nem lehet elmenni szó nélkül a politikai szériák legismertebbike, Az elnök emberei mellett, amelyben 148 epizódon keresztül követhettük Josiah Bartlet (Martin Sheen) pályáját. Az itt ábrázolt elnök demokrata párti politikus volt, de egy sor olyan tulajdonsággal rendelkezett, ami a legádázabb republikánusokra jellemző – nem csoda, hogy a vallás és popkultúra kapcsolatával foglalkozó Idol Chatter blog ötödikként választotta be a televíziózás legjobb keresztény karakterei közé.

Martin Sheen Az elnök embereiben Forrás: NBC

Napjaink legmenőbb politikai sorozatában, a magyarul Kártyavár címet kapott House of Cards-ban is egy fehér férfi, Kevin Spacey játssza az amerikai elnököt, Frank Underwoodot – alakításáért tavaly Golden Globe-díjat kapott, Emmyre négyszer jelölték.

Kevin Spacey a House of Cardsban Forrás: Netflix

Hogy a valóságban ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, azt november 8-án döntik el a választók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!