Az egészséges „énhatárok” meghúzásában segít a Rozmaring kunyhó

Vágólapra másolva!
Miként reagáljunk, ha valaki kérdés nélkül használja tárgyinkat, vagy úgy érezzük, a környezetünkben élők nincsenek tekintettel ránk? Ezzel a helyzettel nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek is szembesülnek. A helyes megoldás megtalálásban segít a Rozmaring kunyhó második évadának első epizódja, amelyet november 5-én láthattak az M2 Gyerekcsatornán.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Az M2 Gyerekcsatorna saját gyártású bábsorozata, a Rozmaring kunyhó második évadában 8 részen át követheti az egész család Napraforgó és a cserfes gubák kalandjait, miközben újabb szereplők is feltűnnek a Holdaspatak közelében álló, emlékekkel teli, mesebeli házikóban. A sorozat – a valóságnak megfelelően – egy évvel később veszi fel újra a cselekmény fonalát. Mályva, Kele, Deske, Lári és Fári Napraforgóval együtt újabb és újabb hétköznapi kihívásokkal néz szembe.

November 5-én délelőtt 10 órától láthatták a nézők az új évad első részét. Az epizód az „énhatárok” témáját járta körül, nagyító alatt szemléltetve annak a problematikáját, amikor kérdés nélkül használják a tárgyainkat vagy nincsenek tekintettel ránk. A legtöbb gyereknek van ilyen élménye, ez a rész pedig sokat segíthet az ilyenkor megélt lelkiállapot megértésében, csakúgy, mint a helyes megoldás megtalálásában.

Forrás: MTVA / Csöndör Kinga

Polányi Viktória tanácsadó szakpszichológus szerint a sorozat témáiban a nézők - gyerekek, felnőttek - magukra, a problémáikra, saját helyzeteikre ismerhetnek. Ezekre a Rozmaring kunyhó mindig békés, elfogadó, empatikus megoldást mutat. Így az epizódokat nézve akaratlanul is az egész család új eszköztár birtokába jut: technikákat tanul, módszereket sajátít el az esetleges krízisek kezelésére, nehéz kérdések megválaszolására. Ezáltal lesz a Rozmaring kunyhó igazi családi élmény: beszélgetéseket indít, gondolatokat ébreszt, amelyeket az adott rész végén már otthon is továbbfűzhetnek, elmélyítve a közös élményt, a közös tapasztalatot a gyermekekkel.

A Rozmaring kunyhó második évada olyan témákat dolgoz fel, amelyek átszövik a kicsik hétköznapjait. Fontos témája lesz a sorozatnak az érzelmeink kezelése és kommunikációja.

– mondta Polányi Viktória. A szakember a bábsorozat tematikája kapcsán kiemelte, hogy foglalkozik a testhatárok megfelelő meghatározásával, kezelésével, tiszteletben tartásával.

– részletezte Polányi Viktória, tanácsadó szakpszichológus.

Új szereplők is érkeznek a sorozatba, Délibáb, a guba, aki a képzelet és illúziók mestere, de Napraforgó mellett még két ember is szerepet kap a történetben. A nézők megismerhetik Ibolyát, Napraforgó édesanyját, valamint Dr. Holdas Oszkárt is. Az orvos Lárihoz érkezik és nemcsak a guba betegségét kezeli, hanem azt is bebizonyítja, hogy a doktorok felé bizalommal lehet fordulni és egyáltalán nem kell félni tőlük.

Rozmaring kunyhó 2. – a második évad epizódjai november 5-től szombatonként 10 órától az M2 Gyerekcsatorna műsorán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!