A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Álmokkal a gyermek fejlődéséért – Válaszol az alvásszakértő

Fotó: LEGO
Vágólapra másolva!
A gyermekkori álmodás jelentősége régóta foglalkoztatja a kutatókat és szakértőket, mivel az álom nem csupán egy rejtélyes élmény, hanem sokkal több annál; alapvető szerepet játszik a mentális és érzelmi fejlődésben is. Az álmodás folyamata során az agy olyan fontos feladatokat végez el, amelyek nélkülözhetetlenek a gyermekek érzelmi és értelmi fejlődése során.
Vágólapra másolva!

Mikor álmodunk?

Az álmodás elsősorban a REM szakaszban történik, amely során az agy aktivitása a nappali éber állapot aktivitásához hasonló. A REM fázisban az agy különböző területei aktívan dolgoznak együtt, lehetővé téve az érzelmek és emlékek mélyebb feldolgozását. Ez a folyamat alapvető fontosságú az érzelmi szabályozás és a problémamegoldó képességek kialakítása szempontjából. Az álmodás során az agy megerősíti a már meglévő idegpályákat, elősegítve ezzel a tanulást és az emlékezést.

Dr. Shelby Harris, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola Neurológia és Pszichiátria tanszékének klinikai docense szerint az álmok jelentős szerepet játszanak az érzelmi feldolgozásban és a kreativitás fejlesztésében. Az álmok lehetővé teszik az agy számára, hogy feldolgozza az érzelmeket, kreatív legyen, illetve megoldásokat találjon olyan dolgokra, amelyeken napközben gondolkodtunk. Az álmodás arra is inspirálhatja a gyerekeket, hogy különböző lehetőségeket találjanak a világban, és higgyenek a saját kreatív képességeikben.

Álmokkal a gyermekkori stressz ellen

Egy nemrégiben publikált globális felmérésből kiderült, hogy 10-ből 7 gyermek nap mint nap átéli a stressz vagy a magány érzését. Magyarországon ez az arány még magasabb, ahol 4-ből közel 3 gyermek küzdött negatív érzelmekkel az elmúlt hét során. Az álmodás szerepe ilyen helyzetekben különösen fontos lehet, mivel az érzelmek és stressz feldolgozása az álmok révén elősegíti a lelki egyensúly megteremtését.

Ne aggódjunk, ha a gyermekünk nem emlékszik az álmaira

Noha sok szülő aggódik, ha a gyermekük nem emlékszik az álmaira, vagy úgy tűnik, egyáltalán nem álmodik, de ez felesleges aggodalom. Dr. Harris szerint normális, ha egy gyerek nem emlékszik minden éjszaka az álmaira, és ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor nem is álmodik. Mindannyian álmodunk, de egyesek képesek részletesebben emlékezni rájuk, mint mások.

A gyermekek álmainak feldolgozása és megértése kulcsfontosságú lehet a fejlődésük szempontjából. Az álmok gyakran tükrözik a nappali élményeket és érzelmeket, így segíthetnek a szülőknek és pedagógusoknak megérteni, mi foglalkoztatja a gyerekeket. Az álomnapló vezetése például hatékony módszer lehet arra, hogy a gyerekek tudatosabban foglalkozzanak álmaikkal, illetve jobban megértsék azokat.

A kutatások azt mutatják, hogy az álmok és az alvás minősége közvetlen hatással van a tanulásra és az emlékezésre. Az álmodás során az agy nem csupán feldolgozza a napi tapasztalatokat, hanem integrálja is azokat a már meglévő tudásanyagba. Ez különösen fontos a gyerekek számára, akik folyamatosan új információkat és készségeket sajátítanak el. Az alvás és az álmodás tehát nemcsak az érzelmi, hanem a kognitív fejlődés szempontjából is alapvető jelentőségű.

A szülők sokat tehetnek a gyermekeik álmaiért

A szülőknek többféle módon is támogatniuk kell gyermekeiket abban, hogy egészséges alvási szokásokat alakíthassanak ki. Fontos, hogy a gyermekek időben ágyba kerüljenek, mivel az alváshiány negatívan befolyásolhatja az álmodást és a mentális egészséget. Lefekvés előtt érdemes egy nyugodt és csendes környezetet teremteni, ahol a gyermek felkészülhet az alvásra. Az elektronikai eszközök használatának korlátozása különösen fontos, mivel a képernyők fénye gátolja a melatonin termelődését.

A kutatások szerint a gyermekek álmai gyakran tükrözik a valós életben tapasztalt érzelmeiket. Az álomnapló vezetése nemcsak a szülőknek nyújt betekintést gyermekeik belső világába, hanem segíthet a gyermekeknek is feldolgozni a napi stresszt és megérteni az érzelmeiket. Ha egy gyermek rendszeresen nyugtalanító álmokat vagy rémálmokat él át, érdemes szakemberhez fordulni, aki segíthet az alvási problémák kezelésében.

A LEGO® és az álmodás

LEGO® DREAMZzz™ tévésorozat | Hivatalos LEGO® Áruházból HU

A LEGO Csoport által inspirált új LEGO® DREAMZzz™ koncepció célja, hogy megmutassa a gyerekeknek, hogyan használhatják álmodás közben a képzelet erejét. Ez a koncepció nemcsak szórakoztató, hanem készségfejlesztő hatással is bír, elősegítve a gyermekek kreatív gondolkodását. Az ilyen típusú programok és kezdeményezések segíthetnek a gyermekeknek abban, hogy jobban megértsék és kihasználják az álmodásban rejlő lehetőségeket, elősegítve ezzel a fejlődésüket.

Vidám LEGO® DREAMZzz™ építőjátékszett, amely a tévéműsor alapján készült

 

Induljon útjára a képzelet ezzel a LEGO® DREAMZzz™ építőszettel, ezzel az átépíthető játékkal az ifjú álmodók 3 izgalmas játék lényt építhetnek meg a sorozatból.

Az álmodás alapvető biológiai és pszichológiai folyamat, amely minden gyermek életében fontos szerepet játszik; segíti az érzelmek feldolgozását, a kreativitás fejlődését és a problémamegoldó képességek kialakulását. Ne feledjük, az álmodás fontosságának megértése és támogatása alapvető a gyermekek mentális és érzelmi jóléte szempontjából.

(x)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!