A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Földre küldte első felvételeit a Chandra<br/>

Vágólapra másolva!
A földi irányító központba küldte első két felvételét a Chandra amerikai röntgenteleszkóp. A tudósok lenyűgözőnek nevezték a képeket, amelyek az eddigieknél jóval nagyobb felbontásban mutatnak egy szupernóvát és egy kvazárt.
Vágólapra másolva!

A Cassiopeia A nevű szupernóva-maradvány.Az egyik képen egy 300 éve keletkezett szupernóva-maradványt (Cassiopeia A) olyan részletességgel mutatott ki a teleszkóp, hogy a szakemberek az annak közepén lévő neutroncsillagot (esetleg fekete lyukat, illetve annak környezetét) is meg tudják különböztetni. A szupernóva-maradvány szerkezetében egy belső, lassabban mozgó és egy gyorsabb, külső anyagfelhő lökéshullám-frontjai különböztethetők meg. Előbbi keletkezéséről azt gondolják, hogy a robbanás során kidobódott anyag a környező gázzal ütközött, s mintegy 10 millió fokra hevítette fel azt. A szupernóva-maradványok szupernóva-robbanásokkal, vagyis nagy tömegű csillagok végső pusztulásával keletkeznek. E robbanások fontos szerepet játszanak a világegyetem anyagfejlődésében, mivel szétszórják a nehéz, bonyolultabb kémiai evolúcióhoz szükséges anyagokat.

A PKS 0637-752 jelű kvazár.A másik képen a PKS 0637-752 jelű aktív galaxismagot, pontosabban kvazárt láthatjuk, amely 6 milliárd fényévnyire van a Földtől. Egy naprendszernyi méretű térrészből 10 billiónyi Nap teljesítményének megfelelő energiát sugároz ki. Ezt az elképesztő energiatermelést feltehetően egy nagy tömegű fekete lyuk működteti, amelyet a belehulló anyag táplál. A beáramló por és gáz egy része azonban visszalövell a világűr felé, hatalmas anyagáramlásokat (idegen szóval jeteket) alakítva ki. A képen a kvazárból kiáramló, több százezer fényévnyire kinyúló jetet láthatjuk, amely nagy energiájú, gyorsan mozgó részecskék csóváiból áll.

A Chandrát július végén állította Föld körüli pályára a Columbia amerikai űrrepülőgép. Az űrteleszkóp a röntgentartományban pásztázza a világegyetemet. A szakemberek szerint a Chandra első képei igazolják azokat a várakozásokat, miszerint a teleszkóp új fejezetet nyit a nagy energiájú csillagászat terén.

(MTI-híranyag nyomán)

Ajánló:

Az első képek a NASA Chandra-oldalain. A műhold részletes bemutatása és tudományos céljai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!