A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Magyar diákok a Marson - az [origo] dossziéja <br/>

Vágólapra másolva!
Mint arról korábban beszámoltunk, több mint tízezer jelentkezőből választotta ki a Planetary Society és a NASA azt a kilencet, akik közé két magyar pályázó is bekerült. Bodó Zsófia és Gaál Bernadett 2001. február 11-én a Mars aktív kutatásába is bekapcsolódott. Az előkészületeket, a kaliforniai munkát és az eredményeket dossziénkban kísérheti figyelemmel.
Vágólapra másolva!

Tudósnak és űrhajósnak készülnek a Mars-kutató lányok

2001. február 27. "Érdekeset, ritkát és különlegeset akartunk fényképezni a Marson" - mondták a Társalgóban a vörös bolygót kutató lányok. Detti és Zsófi imádják a sci-fit, ugyanakkor már igen fiatalon kialakultak bennük a tudományos szemlélet elemei, s alaposan lehűtötték a kedélyeket a titokzatos marsi arccal kapcsolatban.

A Társalgó vendégei a marskutató magyar lányok

Detti és Zsófi szubjektív élménybeszámolója február 26-án (hétfőn) lesz olvasható rovatunkban, s ezen a napon az [origo] társalgójának vendégeként is köszönthetjük őket, 14 órától.

Tudományos szenzáció: rejtélyes fekete sziklák a Marson

2001. február 23. A Mars kutatásával foglalkozó szakemberek is tudományos szenzációként beszélnek azokról a hatalmas fekete sziklákról, amelyeket a Kaliforniában dolgozó diák tudósok, köztük Bodó Zsófia és Gaál Bernadett fedeztek fel a Marson.

Hazaérkeztek a marskutató magyar lányok

2001. február 19. Egy hetes fantasztikus, élményekben gazdag program után hazatért Bodó Zsófia és Gaál Bernadett Kaliforniából. Szubjektív élménybeszámolójuk február 26-án (hétfőn) lesz olvasható rovatunkban, s ezen a napon az [origo] társalgójának vendégeként is köszönthetjük őket, 14 órától.

Véget ért egy csodálatos álom - utolsó beszámolónk Kaliforniából

2001. február 17. A Marsot "meghódító" magyar diákok, Bernadett és Zsófi vasárnap érkeznek vissza Budapestre. Ők és társaik, a csodálatos kalandot átélt kilenc diák tudós kapcsolatban marad az interneten keresztül. A búcsúzáskor megígérték egymásnak: egyszer majd a vörös bolygón találkoznak, az általuk lefényképezett rejtélyes fekete sziklák tövében.

Lányaink lefotózták a vörös bolygót
2001. február 16. Völgyek, homokdűnék, rétegek, hatalmas sziklák: a Mars Global Surveyor kamerája lefényképezte azokat a területeket, amelyet a Kaliforniában dolgozó kilenc diák tudós, köztük Bodó Zsófia és Gaál Bernadett közösen választott ki. Először az űrkutatás történetében polgári személyek irányítottak egy űrszondát.

Magyar sztárok Kaliforniában - második helyzetjelentésünk

2001. február 16. Bernadett és Zsófi minden szempontból megállják helyüket Kaliforniában. Szakmai felkészültségüket az amerikai szakemberek is kiemelkedőnek tartják, az érdeklődésre pedig jellemző, hogy amerikai gyerekek tömege kért autogramot tőlük. Sik András, Gaál Bernadett szakmai felkészítője és mentora, az ELTE TTK geográfus szakos hallgatója az [origo] kiküldött tudósítójaként számol be a harmadik és negyedik nap eseményeiről.

Célegyenesben a Red Rover - Az első helyzetjelentés Kaliforniából

2001. február 13. Kis csapatunk teljesen egészséges, a szakmai munka izgalmas, a hangulat pedig remek Kaliforniában. Sik András, Gaál Bernadett szakmai felkészítője és mentora, az ELTE TTK geográfus szakos hallgatója az [origo] kiküldött tudósítójaként számol be az első napok eseményeiről. Bodó Zsófia és Gaál Bernadett már az első napokban igen gazdag programban vettek részt. Megismerkedtek a többi diák tudóssal és a Mars kutatásának vezető szakembereivel, akik igen meleg fogadtatásban részesítették őket.




Legfőbb szenvedélyem a csillagászat - Bodó Zsófia bemutatkozása
"Ha nekem valaki azt mondta volna négy évvel ezelőtt, hogy én valaha is csillagász, űrkutató, sőt űrhajós akarok majd lenni, az illetőt minden valószínűség szerint őrültnek könyveltem volna el."

Nyolcéves voltam, mikor érdekelni kezdett a világűr - Gaál Bernadett bemutatkozása
"Amikor megjelent a mozikban az Apollo-13 című film, órákat töltöttem egy szék alatt, érdekes mozdulatokat tettem, és néhány, a filmből kivehető szakkifejezést kiabáltam azzal a címszóval, hogy dokkolok."

Elbúcsúztatták marskutató lányainkat
2001. február 4. A Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Űrkutatási Iroda a 2001. február 5-én megrendezésre kerülő Ifjúsági Fórumon búcsúztatta el a lányokat kaliforniai utazásuk előtt.

Befejezi alapküldetését minden idők legjobb Mars-szondája - folytatás magyar lányokkal
2001. január 31. A vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor 2001. január 31-én befejezi elsődleges küldetését. Bár a helyzetbeállító rendszer egyik eleme meghibásodott, a tudományos munka zavartalanul folyik tovább. A szondát hamarosan magyar diákok irányítják.

* * *

A győztesek
A lányokat elsőként mutattuk be az [origo]-ban, azóta pedig számos televíziós és rádiós műsorban, illetve újságban találkozhatott velük a nagyközönség.

A felkészülés első szakaszának eseményei
2000. november 30. A kiválasztottak már több mint egy hónapja megkezdték alapos felkészülésüket, hogy tudományosan megalapozott döntést hozhassanak leszállóhely-javaslatukat illetően. A szakmai munkát a mentorokon kívül a hazai űrkutatás vezető szakemberei segítették. A munkához és az amerikai kapcsolattartókkal folytatott levelezéshez szükséges internetes hozzáférést az [origo]-t is kiadó MATÁVnet Rt. bocsátotta a lányok rendelkezésére, amely a kísérők kiutazását is szponzorálja.

Chandor Chasma: Bodó Zsófia leszállóhely-javaslata

Hematite Region: Gaál Bernadett leszállóhely-javaslata

* * *

Bodó Zsófia győztes pályaműve a Planetary Society honlapján

Gaál Bernadett győztes pályaműve a Planetary Society honlapján

Ajánló:

A pályázat főoldala a Planetary Society honlapján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!