A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Genesis - a Naprendszer ősanyagának begyűjtése

Vágólapra másolva!
A Genesis-űrszonda a Nap anyagának begyűjtésével és a Földre való visszajuttatásával enged bepillantást bolygórendszerünk megszületésének időszakába.
Vágólapra másolva!

A Genesis az ötödik űrszonda, amelyet a NASA Discovery programjának keretei között indítanak, a NEAR Shoemaker, a Mars Pathfinder, a Lunar Prospector és a Stardust után. A Discovery "olcsóbban, gyorsabban, jobban" Naprendszer-kutatási szemléletének megfelelően a Genesis küldetésének költsége mindössze 209 millió USD, amiben a start is benne van.

Pedig a tudományos célok igen nagyratörőek: bepillantást nyerni a Naprendszer kialakulásnak időszakába, a Nap anyagának begyűjtésével és Földre történő visszajuttatásával.

A Kennedy-űrközpontból induló űrszonda három év múlva tér vissza a Földhöz, remélhetően értékes napanyag-rakományával. Azóta, hogy az Apollo űrhajók legénysége 1969 és 1972 között kőzeteket szállított haza a Holdról, ez lesz az első Földön kívüli és a Földre eljuttatott anyag.

Csapdába ejti a Nap-részecskéket az amerikai Genesis űrszonda - a küldetés rövid ismertetése
Miért olyan különbözőek a Naprendszerben keringő égitestek? E kérdés megválaszolásához mintát kellene gyűjteni a Naprendszer ősanyagából, és annak izotóp-összetételét összevetni egyes égitestek már ismert izotópgyakoriságával.

A Naprendszer születése
Mintegy ötmilliárd évvel ezelőtt egy új csillag sugarai járták át a Galaxist. Néhány száz évmillió múltán a körülötte örvénylő por és gázfelhőből lassan-lassan kezdtek kibontakozni a bolygók és holdjaik, meghatározott pályára álltak a kósza üstökösök és a vad meteorrajok. Bolygórendszer született az űr végtelenjében: otthonunk, a Naprendszer.

A Genesis hivatalos honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!