Válogatás az Élet alrovat cikkeiből - 2001 júniusától

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szklerózis multiplex: az első transzplantációs műtét
2001.07.25. Amerikai kutatók a világon elsőként hajtottak végre olyan sejtátültetést ember esetében, amely a szklerózis multiplex gyógyításának kezdő lépése lehet.

Alzheimer-kór elleni védőoltás sikeres próbája
2001.07.24. Amerikai és ír kutatók beszámolója szerint egy Alzheimer-kór elleni vakcina első klinikai próbája megfelelt a biztonsági előírásoknak, s a betegek egy részében immunválaszt is kiváltott.

Átkelés az embrionális Rubiconon - eltérő hazai vélemények az embriók felhasználásáról
2001.07.21. Mint arról a szerdán beszámoltunk, amerikai kutatók először állítottak elő embriókat tisztán kutatási célokra, hogy őssejteket tenyésszenek ki belőlük. A téma vezető hazai szakembereinek véleménye nem minden vonatkozásában egyezik e súlyos etikai kérdéseket felvető, eddig példátlan lépésről. A kutatásokba bekapcsolódók többsége viszont egyelőre csak állatkísérleteket javasolna.

Új fegyver a fájdalom ellen
2001.07.21. Kanadai kutatók egy új fájdalomérző receptort azonosítottak. Fényt derítettek aktiválódási és jeltovábbítási mechanizmusára is, ami új, hatékony fájdalomcsillapító előállítását teszi lehetővé.

Emberi embriók felhasználása - vakmerő lépés a terápiás klónozásban
2001.07.14. Amerikai kutatók először hoztak létre emberi embriókat azzal a céllal, hogy elpusztítsák és őssejt-forrásnak használják őket. Tevékenységük gyakorlatilag törvényellenes, de véleményük szerint erkölcsileg indokolható. A drámai lépés várhatóan új fázisba helyezi a téma körül dúló heves vitákat.

Genetikai káosz van még a normálisnak tűnő klónokban is
2001.07.14. Dolly, az első klónozott emlős július 5-én ötödik születésnapját "ünnepelhette". Legtöbb társa messze nem ennyire szerencsés - 98%-uk az embrionális állapotig sem jutott el, a maradék nagy része pedig jobban tette volna, ha meg sem születik. Újabb kutatások első ízben bizonyították, hogy még a normálisnak tűnő töredék is komoly genetikai rendellenességekkel bír. Mindeközben nyakunkon az első emberi klón létrehozása.

Az eddigi legmélyebb pillantás egy élő daganatba
2001.07.14. Egy igen részletes, háromdimenziós képet adó műszer segítségével először láthatták a tudósok, mi megy végbe egy élő tumor mélyén.

Emlőrák: nyomozás gyilkos génhibák után
2001.06.19. Kevés "rosszabb hírű" szakasza van az emberi DNS-állománynak, mint az 1990-es évek közepén megismert BRCA1 és BRCA2 jelzésű gének. Ezek hibás változatai állnak ugyanis az örökletes emlőrákok nagy részének hátterében, amelyek az összes emlődaganat mintegy 10%-át teszik ki (a BRCA rövidítés az angol breast cancer szavakból ered). Ha bármelyikük mutáns formában kerül át az utódba, akkor már az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel fejlődhet ki a betegség.

Élet és halál urának működése - a p53-as daganatelnyomó gén nyomában
2001.06.11. Amerikai kutatók jelentős lépést tettek annak megértésében, hogyan tartja távol a legfontosabb daganatelnyomó gén a sejteket a rákossá válástól, végső esetben öngyilkosságba kergetve őket.

Újabb információ az élet születéséről - az RNS-világ nyomában
2001.06.03. Amerikai kutatók olyan molekulákat állítottak elő, amelyek egykori, természetes ősei az élet kialakulásához vezető folyamatok alapvető feltételét jelenthették.

Új generációs gyógyszerek és szemléletváltás a rák elleni harcban
2001.05.16. A szakemberek nagyon sokat várnak a daganatellenes gyógyszerek azon új nemzedékétől, amelyek az eddigi kemoterápiás szerekkel ellentétben sokkal pontosabban hatnak, s gyökeres változást hozhatnak a rák elleni küzdelemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről