A féreg finom és tápláló

Vágólapra másolva!
A legközelebb, amikor kukacos lisztre bukkanunk a spájzban, adjunk hozzá egy kis vizet és sót, és süssük meg forró olajban.
Vágólapra másolva!

A búzalisztet megdézsmáló lisztbogár lárvájából készített tortilla a fehérjék és létfontosságú zsírsavak kiváló forrása.

"A lisztkukacok majdnem annyi fehérjét tartalmaznak, mint a hús" - állítja Ana Barba de la Rosa, a mexikói Celayai Műszaki Intézet biológusa, a kutatócsoport egyik tagja.

Elszánt önkénteseik lelkesen nyilatkoztak az őrölt lárvákkal megbolondított kukoricás tortilla ízéről: "Sokkal jobb az igazi tortillánál. Ki tudja, talán a zsírsavaktól lesz olyan finom."

A sárga, pár centis csillogó testű lisztbogarak a lisztbe és a gabonafélékbe rakják petéiket. A petékből kialakuló lárvák a fejlődő országok búzakészleteinek jelentős részét elpusztítják.

A tudósok szerint azonban a kártevők akár csúnyácska jótevők is lehetnek: "Miért ne készíthetnénk belőlük élelmiszert?" - véli Barba de la Rosa.

A lárvák ugyanis fontos fehérjeforrást jelenthetnek a szegény mexikói közösségekben. A kutatók szerint a leggyakoribb és legkedveltebb étel, a tortilla formájában még a "pfúj-faktort" is ki lehet küszöbölni.

"A rovarok fontos táplálék-kiegészítők lehetnek, ha az emberek képesek legyűrni undorukat" - véli David Thurnham (University of Ulster in Northern Ireland), aki a fejlődő országok táplálkozását tanulmányozza. "Különösen egy olyan szegény kultúrában, ahol különben nehéz megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjékhez jutni."

Az kukacokkal töltött tortillák ötletétől azonban Louis Guerra, a dallasi Rudy's Tortillas cég marketing-menedzsere már kevésbé volt elragadtatva: "Nem hiszem, hogy a tortilla-gyártók hamarosan lárvákat tennének termékeikbe. Nem látok lehetőséget arra, hogy bármilyen 'kukacos' termékre vevő lenne a piac."

Természetes ropi

Vannak azonban olyanok, akik azon csodálkoznak, hogy nem eszünk rovarokat: "a természet tökéletes nassolnivalót teremtett a rovarokkal" - állítja Doug Whitman, Illinois Egyetem entomológusa. "És nem kell is kell messzire menni egy kis rágcsálnivalóért. Elég egy kis tüzelőaprítás és máris nagy, lédús hernyókba fogunk botlani, melyek tele vannak zsírokkal és fehérjékkel."

Csak a nyugati kultúrák lakosai húzzák fel az orrukat, ha bogárlakomáról van szó. Thaiföldön például óriás bogarak sült szöcskék és hernyók vannak a piacon.

A rovartani konferenciák szünetében például évek óta csokoládés kukacsütit szolgálnak fel. Christopher Carlton, a Louisiana State Universityn entomológusa például a szöcskére esküszik: "Nagyon finom az enyhén sütött szöcske egy kis sóval, de tanácsos levenni a szárnyait és a lábait - különben megakad a torkodon".

Ajánlat:

Forrás: Characteristics of Maize Flour Tortilla Supplemented with Ground Tenebrio molitor Larvae

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!