A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meteorit-óriás a Marsról

Vágólapra másolva!
Egy 13,7 kilogramm tömegű, a Marsról származó meteoritot találták vasárnap japán kutatók az Antarktiszon.
Vágólapra másolva!

A "vörös bolygóról" származó meteorit a második legnagyobb a marsi meteorok közül, és a Siova kutatóállomástól mintegy 300 kilométerre, délnyugatra fedezték fel. A jéggel borított déli kontinensen dolgozó japán sarkkutatók 2000 novembere és 2001 januárja között összesen 3550 meteoritot találtak ezen a területen. Ezek közül kettőről vélik úgy, hogy azok a Marsról származhatnak. A kisebb 1,3 kg, a nagyobb 13,7 kg tömegű - utóbbi ezzel a második legnagyobb a 27 ismert marsi meteorit között.

A marsi eredetet a meteoritokban talált szilikátkristályokra, valamint a bennük lévő, a Mars légkörére jellemző gázokra alapozzák. A meteoritokban talált ásványok némelyikéről a kutatók feltételezik, hogy hosszú időn keresztül vízzel voltak kapcsolatban. Ez pedig közvetett bizonyíték arra, hogy a Marson valaha folyékony felszíni víz létezhetett.

A kutatók a meteoritok "életkorát" 8,7-13 millió évre becsülik. A Marsról származó eddigi legnagyobb meteoritot éppen negyven éve fedezték fel, ennek tömege mintegy 18 kilogramm.

Ajánlat:

2nd-biggest meteorite from Mars found by JARE
Angol nyelvű információk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!