Ötezer éves halottasház Németországból

Vágólapra másolva!
A korai kőkorszak utolsó időszakából származó ötezer éves halottasházat tártak fel a németországi Szász-Anhalt tartományban, Benzingerode közelében.
Vágólapra másolva!

A szenzációsnak tekinthető lelet alig néhány centiméterre a talaj felszínétől, meglepően érintetlen állapotban maradt fenn - közölte Harald Meller régész. Közép-Németországban egyedülállónak számít az ehhez hasonló temetkezési hely: a 9x3,5 méteres építményben mintegy negyven embert temettek el.

Az ilyen temetkezési helyek csak nagyon ritkán maradnak fenn épen - az idők folyamán kirabolják őket vagy szántáskor kárt tesznek bennük.

Benzingerodeban viszont a régészek sértetlen csontvázakat és a halottakkal együtt eltemetett különböző tárgyakat találtak.

A ritka leleteket a tartományi régészeti hivatalba szállítják és ott végzik majd el a tudományos vizsgálatokat.

Feltételezik, hogy a halottasházban a Bernburger-kultúra idején (Kr. e. 3400-2800 között) létezett egész falu lakosságát temették el. A fogak DNS-vizsgálatának segítségével a régészek ismereteket szerezhetnek az ott eltemetettek közötti családi kapcsolatokról - vélekedett Meller.

Ráadásul sok mindent megtudhatnak az eltemetettek tevékenységéről, haláluk okáról és általában a közösség életéről.

Benzingrode térségében 2001. március óta végeznek ásatásokat a tervezett 6-os útvonal mentén. Ennek során mintegy 15 hektárnyi területet tártak fel, s érdekes véletlennek tudható be, hogy a szenzációs leletre csak most, röviddel a munkálatok befejezése előtt bukkantak rá a régészek.

Az ásatások egész ideje alatt ugyanis a most feltárt halottasház fölött állott a régészek építkezési konténere.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről