A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ígéretes új terápia leukémia ellen

Vágólapra másolva!
Röviddel a Gleevec nevű leukémia-gyógyszer sikerei után amerikai kutatók két új hatóanyagot találtak az akut myeloid leukémia ellen. A klinikai próbák néhány hónapon belül megkezdődnek.
Vágólapra másolva!

A Gleevec nagyszerű eredményeiről a krónikus myeloid leukémia (CML) kezelésében részletesen beszámoltunk korábbi összeállításunkban. Amerikai kutatók most két olyan új hatóanyagot azonosítottak, amely a leukémia egy másik fajtája, az akut myeloid leukémia (AML) legtöbb áldozatot szedő formája ellen bizonyult igen hatékonynak. Az új gyógyszerek egy olyan fehérjét blokkolnak, amely az AML kifejlődésében kulcsszerepet tölt be.

Az AML a felnőttkori leukémiás megbetegedések 90%-át teszi ki. A kutatók azt remélik, hogy az új gyógyszerek ugyanolyan hatékonyak lesznek a leukémia e gyakoribb formája ellen, mint a Gleevec (STI571) a CML esetében.

Az AML egy igen súlyos formája - amely az összes AML-esetnek körülbelül egyharmadát teszi ki - azért alakul ki, mert a fejlődő vérsejtek felszínén lévő egyik fehérjemolekula (FTL3) nem megfelelően működik. Normális esetben ez a molekula a sejtek érése során csak bizonyos időközönként aktív. Ha azonban a molekulát kódoló gén meghibásodik, akkor állandóan "bekapcsolt" állapotban marad, és e túlzott aktivitás összezavarja a vérsejtek fejlődését, szabályozatlan sejtosztódást eredményezve.

A kutatók számos olyan hatóanyagot próbáltak ki, amelyek az említett fehérjéhez hasonló molekulákat (tirozin-kináz enzimek) blokkolják. Végül a PKC412 jelzésű hatóanyag igen hatékonynak bizonyult az FTL3 ellen. Az állatkísérletek során igen bíztató eredményeket érek el alkalmazásával: az AML-modellként szolgáló egerek 100%-a maradt életben a szájon át szedett gyógyszer segítségével, míg a kontrollként szolgáló állatcsoportban a halálozás volt 100%-os.

A PKC412-vel máris zajlanak a klinikai próbák a Harvard Orvosi Egyetemen, s néhány hónapon belül már előzetes eredmények is várhatók.

Ugyancsak sikeres hatóanyagnak bizonyult a CT53518 jelzésű molekula, amelyet ugyancsak emberi AML-sejtvonalakon (laboratóriumi körülmények között) és élő egereken teszteltek. Az egerek némelyike azonban a hatóanyaggal szemben ellenállónak bizonyult. Ennek okát jelenleg vizsgálják. A CT53518 szintén klinikai próba alatt áll, a Harvardon kívül további négy amerikai intézetben. További két olyan hatóanyag létezik, amelyet szintén az FTL3 gátlására fejlesztettek ki.

A négy hatóanyag mindegyike nagyon ígéretes, s mivel eltérő a kémiai szerkezetük, lehetőség nyílhat majd gyógyszerváltására, ha egyikük vagy másikuk bizonyos betegeknél hatástalannak bizonyul. A kutatók remélik, hogy hamarosan megtalálják azokat a molekulákat, amelyek az FTL3-hoz hasonlóak, s az AML más eseteit okozzák.

E hatóanyagok kifejlesztése jól tükrözi a rák elleni harcban bekövetkező szemléletváltást, vagyis célzott daganatterápiás eljárások létrehozását: a tumorsejtek szelektív pusztítását, minél kevesebb mellékhatással.

A kutatók részletes beszámolói a Cancer Cell c. szaklap 2002. június 18-ai számában jelentek meg:

CT53518, a novel selective FLT3 antagonist for the treatment of acute myelogenous leukemia (AML) pp. 421-432
és
Inhibition of mutant FLT3 receptors in leukemia cells by the small molecule tyrosine kinase inhibitor PKC412 pp. 433-443.

Ajánlat:

Cancer Cell Online

Promising New Therapies For Deadly Form Of Leukemia
Angol nyelvű összefoglaló, további információkkal - többek között a klinikai próbákról.

Korábban az [origo]-ban:

Új generációs gyógyszerek és szemléletváltás a rák elleni harcban
2001.05.16. A szakemberek nagyon sokat várnak a daganatellenes gyógyszerek azon új nemzedékétől, amelyek az eddigi kemoterápiás szerekkel ellentétben sokkal pontosabban hatnak, s gyökeres változást hozhatnak a rák elleni küzdelemben.
A CML kezelésében óriási jelentőségű fejlemény, hogy 2001-ben az FDA gyorsított eljárásban engedélyezte a Gleevec (imatinib mesylate) klinikai alkalmazását. Ez nem más, mint a Philadelphia kromoszóma képződése során létrejövő abl-bcr fúziós gén tirozin kináz hatású fehérjetermékének specifikus gátlószere. Kevés mellékhatás mellett, nagyon jó eredménnyel kezelhető vele a CML, és néhány más malignus daganat (GIST: gastrointestinal stromal tumor). Jelenleg még nem világos, hogy a kezeléssel milyen hosszú távú túlélés biztosítható, sajnos már megjelentek rezisztencia kifejlődéséről beszámoló közlemények.

Védőoltás leukémia ellen - pár éven belül
2001.11.14. Brit kutatók nagy lépést tettek a fehérvérűség egyik formájának gyógyítása felé.

A hazai leukémia kutatás és kezelés felzárkózik az európai élmezőnyhöz
2001.09.18. A Semmelweis Egyetem és a Fővárosi Szent László Kórház együttműködésében új Molekuláris Hematológiai Laboratórium nyílt. 2001. május 23-án került átadásra az a berendezés, amelyet a 2000. évi Terry Fox Futás során gyűjtött adományokból ajándékoznak az egyetem leukémia-kutatással foglalkozó tudósainak.

DNS-alapú chipek a láthatáron - hatékonyabb lehet a daganatos megbetegedések diagnosztizálása
1999.11.24. A DNS-alapú chipek felhasználásával a betegségek diagnosztizálásnak ideje drámai módon csökkenthető. Amerikai kutatók eredményesen használták a módszert a leukémia két típusának elkülönítésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!