A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az ESA tervei: Armageddon élesben

Vágólapra másolva!
A sikeres kisbolygó-védelmi stratégia fontos része, hogy a riadt várakozás helyett elészaladva a problémának, a Földtől távol oldjuk meg a veszélyes helyzeteket.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO


A NEAR-Shoemaker nevű
űrszonda az Eros kisbolygó
mellett (fantáziarajz)


A korábbi cikkünkben bemutatott védelmi megoldások közül (pályamódosítás, szétrobbantás, lézeres hevítés) az Európai Űrügynökség (ESA) a legelső alkalmazása felé tette meg a kezdőlépést. Ugyanis megvalósíthatósági tanulmányt készítenek egy különleges űrszonda-küldetésről, amelynek célja egy kiválasztott aszteroida eltérítése annak eredeti pályájáról.

A Deimos Space angol nyelvű oldalahttp://www.deimos-space.com/Eng/main.htmlA NEAR-Shoemaker-űrszonda hivatalos oldalahttp://near.jhuapl.edu/

A Don Quixote elnevezésű küldetés terveit egy spanyol vállalat, a Deimos Space készíti el, s bíznak abban, hogy az első, teszt-feladathoz sikerül elnyerniük az ESA anyagi támogatását.


Ám az ütközés hatásáról pontos megfigyelések szükségesek, ezért a Hidalgo-nak nevezett becsapódóegységet elkísérné szebb reményű, Sancho nevű társa is, amely biztonságos távolságban keringene a kisbolygó körül, miközben műszerei nagy részletességgel követnék figyelemmel a heves találkozót.

Forrás: ORIGOA védekezési ismeretek mellett ez lehetne az első alkalom, hogy - a becsapódás által nyitott "ablakon át" - betekintést nyerhetnénk egy kisbolygó belsejébe, pontosabban felszíne alá.

Ha az ESA szakemberei támogatják a küldetést, a Deimos Space vezetői szerint csupán az első célpont-aszteroida kijelölésére van szükség. Illetve még egy dolog nagyon fontos, a megfelelő hosszúságú időelőny.

Az űrszondapárosnak ugyanis több hónapra van szüksége a célpont megközelítéséhez, hogy kellő biztonsággal elvégezhessék feladatukat. Valamint ez azért is fontos, hogy ha az eltérítés mégsem sikerül, maradjon idő más, drasztikusabb módszerek bevetésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!