Elfújta a szél Európát

Vágólapra másolva!
Leszakadt villanyvezetékek, tetőcserepektől megszabadított házak, utakra rádőlt száz éves fák és több tucatnyi áldozat jellemezte a vasárnap Nyugat-Európán átvonult szélvihart. Hétfőre virradóra hazánkban is orkán erejű szél tombolt.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
A vihar Rómát sem kímélte

Október végén, ebben az átmeneti időszakban, amikor a meleg és hideg légtömegek határán éles frontzóna alakul ki, nem ritkák az ehhez hasonló extrém időjárási esetek. Érdemes tehát utánajárni, milyen körülmények játszottak szerepet a pusztító szelek kialakulásában.

A kontinens északi területén elhelyezkedő, több középpontú ciklonáris rendszer déli szegélyén, a 45. és 55. szélességi kör között egy hete tartósan erős nyugat-keleti áramlás alakult ki, szinte naponként váltották egymást a frontok. Vasárnap a Brit-szigetektől északra egy viszonylag kis kiterjedésű, de igen mély ciklon alakult ki, középpontjában rendkívül alacsony légnyomással.

Ahogy a ciklon keleti irányba mozdult, úgy a hozzá tartozó hidegfront átvonult Anglián, majd a Benelux államokon. Két hatás erősítette egymást: az aktív ciklonban lévő markáns légnyomás változás (a felszíni légnyomás térbeli és időbeli változása), valamint a hideg légtömeg dinamikus előretörése, mely a szelet erősen lökésessé tette. Ennek eredményeként London körül vasárnap délelőtt a széllökések sebessége időnként a 120km/órát is elérte.

Forrás: MTI
A szélroham megrongálta a New York Palota állványzatát.

Ahogy haladt tovább a hidegfront, úgy tombolt a szél Nyugat-Európa nagyvárosaiban. Délután a Benelux államok kerültek sorra, az orkán erejű szél leginkább Hollandiában tarolt, ott nem volt ritka a 130 kilométeres lökés sem, de még Párizsban is meghaladta a 90km/h-t. Az orkán a német határt délután érte el, míg éjszaka a német fővárosban és Prágában süvöltött. Bécsben hajnali egykor észlelték a vihart, míg Budapestet hétfő reggel, hat óra tájban rázta meg a legnagyobb széllökés.

Amilyen gyorsan kialakult az orkán, olyan hirtelen le is csendesedett. Az Angol fővárosban már estére alább hagyott a szél, és a kontinens nyugati részének más városaiban is leállt. Nálunk azonban még kitartott hétfő estig, sokfelé újabb károkat okozva.

Az, hogy egy kontinensünkön - a világ egyik legfejlettebb vidékén - végigvonuló vihar ilyen sok kárt okozhat, mutatja, hogy az időjárás szélsőségeivel szemben az emberiség továbbra is tehetetlen.

A károk eltakarításakor is csak kicsit kedvezőbb időjárásban lesz részük az érintetteknek, hiszen erős szél ugyan már nem fogja őket zavarni, de eső többször is előfordulhat.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, néhány hét elteltével voszont már alig emlékezünk majd a viharra - az egészet elfújta a szél…

ICI Interaktív Meteorológia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!