Robot-szitakötő a katasztrófa-védelemben

Vágólapra másolva!
A világ talán legkönnyebb és legkisebb robothelikopterét mutatták be a Seiko Epson vállalat tokiói bemutatóján. 
Vágólapra másolva!

Forrás: RobotExhibition2003A tervezők szerint a 70 mm magasságú kamerával felszerelt szerkezet földrengés által ledöntött házak romjainak belsejét is elérheti.

A négylábú, távirányítással működtethető prototípus súlya mindössze 10 gramm, és külső forrásból, kábelen keresztül érkező energiával üzemel. Egyébként a Seiko Epson menedzsere közölte, hogy cégük szívesen fogadná más vállalatok segítségét egy szuperkönnyű elem kifejlesztésére, amellyel még praktikusabbá tehetnék a keresőhelikoptert.

"Többek között ezért mutattuk be robotunkat ezen a kiállításon. Szeretnénk kapcsolatba lépni olyan elemgyártókkal, amelyek képesek lennének leszállítani a megfelelő energiaforrást" - mondta, majd hozzátette, hogy a befejezett modellek éles bevetésének időpontjáról még nem döntött a cég.

Forrás: RobotExhibition2003"A robotot kamerával szereltük fel, és akár emberek helyett is berepülhet különböző veszélyes helyekre vagy katasztrófa sújtotta övezetekbe. Egyszóval olyan, mint egy repülő szem" - nyilatkozta a Seiko Epson stratégiai üzletágának vezetője.

A cég mérnökeinek háromévi megfeszített kutatómunkája előzte meg a prototípus előállítását.

A kétévente megrendezésre kerülő Tokiói Nemzetközi Robobemutató mindig komoly látványosságot ígér. A gyártó cégek rendszeresen itt mutatják be legeredetibb elképzeléseiket és fejlesztéseiket. A szervezők reményei szerint 4 nap alatt 100 000 ember látogat majd el a vásár területére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!