A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet tovább tanulmányozza az új influenza A-vírus (H1N1) terjedési képességét és egyéb tulajdonságait, mielőtt kiadja az útmutatást a megfelelő védőoltás előállításához.
Vágólapra másolva!

Ezt Keiji Fukuda, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyettes főigazgatója jelentette be kedden egy sajtótájékoztatón Genfben. Fukuda elmondta: jelenleg a vakcina fejlesztésének legalapvetőbb szakasza zajlik, és a vakcinához szükséges vírustörzsek kiválasztása (a H1N1 mellett a várható szezonális törzseké is) június vagy július végéig zajlik. Ezután kezdhetik meg a vakcinagyártók a védőoltások előállítását és tesztelését. A WHO nem akar túl korai ajánlásokat tenni, mert még mindig csak a járvány nagyon korai szakaszában vagyunk - mondta Fukuda.

A WHO egyébként a jövőben átalakítja a hatfokozatú riasztási skálát úgy, hogy az pontosabban tükrözze, mennyire veszélyes egy-egy kórokozó. A jelenlegi 5-ös fokozat küszöbön álló világjárványt jelent, és akkor válthat a legmagasabb fokozatra, ha Mexikóhoz és az USA-hoz hasonló mértékű megbetegedések lesznek más országokban is. Fukua elmondta: kockázatos lenne, ha túl korán jelentenék be a 6-os fokozatot, mert ez pánikot (vagy éppen szkepticizmust) válthat ki, illetve sok felesleges munkát ad a nemzeti egészségügyi hatóságoknak, érdemi eredmény nélkül.

Mint arról korábban beszámoltunk, fontos genetikai elemzés készült a vírus eredetéről, amely alapvető a védőoltás fejlesztéséhez. Az is kiderült, hogy az elmúlt évek szezonális influenzaoltásai nem hatékonyak az új H1N1-es törzs ellen. Ugyanakkor még korábbi oltások, illetve influenzában való megbetegedések valamennyi védelmet nyújthatnak, főleg az idősebb korosztálynak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!