A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Kedden este láthatunk hullócsillagokat

Vágólapra másolva!
Kedden a kora esti órákban, derült idő esetén a Leonidák-meteorraj hullócsillagait figyelhetjük meg. Közvilágítástól távoli helyen - szerencsés esetben - akár száz hullócsillagot is láthatunk óránként.
Vágólapra másolva!

A Leonidák-meteorraj az 55P/Tempel-Tuttle-üstökös pályája mentén szétszórt törmelékből áll. Az apró szemcsék áramlatát minden év novemberében keresztezi bolygónk. Ekkor a szemcsék a légkörbe belépnek, nagy sebességük miatt felizzanak, és útjuk mentén a levegőt is sugárzásra késztetik. Ez a meteor-, avagy népiesen hullócsillag-jelenség, amelyből ez a raj legtöbbet november 17-én produkál.

A Leonidák 1999-ben és 2000-ben erős aktivitást mutatott, majd a következő években sokkal kevesebb hullócsillagot adott. Idén az üstökös által 1466-ban és 1533-ban kibocsátott anyagfelhőkön halad át bolygónk.

A szakemberek többsége nem vár rendkívüli aktivitást, de néhány számítás szerint elképzelhető egy igen rövid, ám annál intenzívebb kitörés. Erre kedden, közép-európai időben 22.30 és 22.50 között kerülhet sor. Az előrejelzések szerint ekkor sötét egű helyről óránként akár több mint száz hullócsillagot is megfigyelhetnek a szerencsés érdeklődők.

Az előrejelzések alapján a jelenség Ázsiából látható majd a legjobban. A megfigyelésnek kedvez, hogy újhold lesz, amely fényével nem nyomja el a leghalványabb meteorokat. Kedvezőtlen viszont a maximum feltételezett időpontja, amelynek idején hazánkból nézve a radiáns, az a pont, ahonnan a meteorok érkezni látszanak, igen alacsonyan lesz az égen. Nagy szerencse kell tehát, hogy este sok hullócsillagot láthassunk.

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység. A sikeres észleléshez szükséges fontos körülmény a sötét égbolt. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét vidéki ég alól ugyanennyi idő alatt több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól. Emellett természetesen ne feledkezzünk meg a vastag öltözetről: a téli éjszakán várhatóan fagypont alá ereszkedik a hőmérséklet. Ha derült az idő, és kitartóak vagyunk, óránként több tucat meteort is megfigyelhetünk csütörtök éjszaka.

A meteorhullás során megfigyelhető a radiáns-jelenség: a meteorok látszólag az égbolt egyetlen pontjáról érkeznek. Ez a perspektivikus hatás következménye - az egymással párhuzamosan repülő szemcsék látszólag a végtelenből, egy pontból indulnak ki, akárcsak az egymással párhuzamos vasúti sínek.

ForrA!s: MCSE, Kiskun CsillagA!szati TA!bor
ForrA!s: MCSE, Kiskun CsillagA!szati TA!bor

Egy fényes meteor lelassított haladása a Magyar Csillagászati Egyesület kamerarendszerének felvételein (MCSE, Kiskun Csillagászati Tábor, Igaz Antal)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!