Kedden van esély az üstökösre

Vágólapra másolva!
Napnyugta után körülbelül egy órával, 19 óra körül érdemes próbálkozni a PANSTARRS üstökös megfigyelésével kedden este. Eddig rossz idő volt, szerdán megint az lesz.
Vágólapra másolva!

Az aktuális felhőzeti térképek szerint az ország jelentős részén lesz esély kedden este a PANSTARRS üstökös megfigyelésére. Előrejelzés kedden 19 órára:

Forrás: OMSZ

Az üstökös észlelésével napnyugta után körülbelül egy órával, azaz 19 óra körül érdemes próbálkozni. Ekkor körülbelül 15 fokkal ("egy arasznyival") lesz a látóhatár fölött, szinte pontosan nyugati irányban (térkép itt látható). Erre kell meresztgetni a szemet, vagy akár kis távcsövekkel is pásztázni az eget. A halványabb csillagokhoz hasonló, de kissé elmosódott (bolyhos) pontot kell keresni. Érdemes kedden próbálkozni, mert szerdán este valószínűleg megint országszerte felhős lesz az ég.

Legutóbb múlt héten szombaton kedvezett az időjárás az üstökös megfigyeléséhez, számos szép kép jelent meg a hirek.csillagaszat.hu oldalon. Az alábbi képeket a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai készítették, további felvételek itt láthatók.

Forrás: Görgei Zoltán
Görgei Zoltán felvétele a Hármashatárhegyről. A valóságban nem látszott ilyen szépen szabad szemmel az égitest, mert az expozíciós idő, a zoom-lencsék és a digitális képfeldolgozás jelentősen javítottak a látványon

Forrás: Borovszky Péter
Borovszky Péter felvétele Budapestről

Ahogy távolodik a Naptól, a PANSTARRS láthatósága folyamatosan javul, azonban ezzel párhuzamosan fényessége folyamatosan csökken. Várhatóan még a hónap végéig igen feltűnő és élvezetes kistávcsöves célpont lesz, csak tudni kell, pontosan hol keressük. A telő holdfázis megnehezíti majd az üstökös megfigyelését, a március 27-i telehold után azonban már nem fogja zavarni a kora esti észleléseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!