Több száz szemmel mered ránk az óriáskagyló

óriáskagyló
Az óriáskagyló színes köpenyén több száz szem helyezkedik el (a nagyjából középen látható cső a kagyló szifója)
Vágólapra másolva!
Viszonylag kevesen tudják, hogy a kagylók között is akadnak szemmel rendelkező fajok. Ezek közé tartoznak a fésűkagylók és az óriáskagyló.
Vágólapra másolva!

Természetesen a kagylók szeme még nagyon kezdetleges,

úgynevezett gödörszem, amelynek képalkotása egy lencse nélküli lyukkameráéhoz hasonlít.

Ennek ellenére ezek a puhatestűek nemcsak a fény és árnyék változását képesek észlelni, hanem az elhaladó lények körvonalait is érzékelik.

Alga-kagyló szimbiózis

Az óriáskagyló (Tridacna gigas) a Csendes-óceánban és az Indiai-óceánban honos. Rendkívül hosszú életű, akár száz évet is elüldögélhet az aljzaton.

Az óriáskagyló színes köpenyén több száz szem helyezkedik el (a nagyjából középen elhelyezkedő cső a kagyló szifója) Forrás: Wikimedia Commons

A tengervízből kiszűrt planktonnal táplálkozik, és hagyja, hogy az algák megtelepedjenek a köpenyében (a héjak közül kilógó színes képződmény). Ebből a társulásból (szimbiózisból) mind a kagylónak, mind az algáknak hasznuk van.

Az algák fotoszintézisükkel cukrot állítanak elő, amelyből a kagyló is részesül, a kagyló pedig védelmet nyújt az algáinak.

Nem nyeli el a búvárt

Természetesen nem úgy védi meg őket, hogy becsípi mondjuk egy búvár kezét, vagy pláne megfullasztja, esetleg egészben lenyeli a támadókat, ahogy néhány ponyvaregényben vagy B-kategóriás horrorfilmben láthattuk.

Egész egyszerűen becsukja vastag, szinte feltörhetetlen héját és algástól behúzza a köpenyét.

Az óriáskagyló héja rendkívül szívós és nagy erővel tudja összeszorítani Forrás: Wikimedia Commons

Az kétségtelen, hogy a kagyló olyan erősen össze tudja szorítani a héját a záróizmokkal, ami akár súlyos sérülésekhez is vezethetne. A folyamat viszont

több másodperc alatt zajlik le,

így a betolakodónak van ideje elhúzódni az állat közeléből. Eddig még sosem számoltak be hitelt érdemlően óriáskagylók által okozott balesetről.

Hogyan érzékeli a veszély közeledtét?

Azt gondolhatnánk, hogy egy óriáskagyló számára az lenne a kézenfekvő, hogy érzékeli az óceáni áramlatokat vagy tapintásra érzékeny. Persze nincs kizárva, hogy ilyen érzékszervei is vannak, de jelen tudásunk szerint a kagyló a szemeit használja.

Az óriáskagylóval ellentétben a fésűkagylóknál jól kivehetők a köpenyszegélyen ülő, kék gödörszemek Forrás: Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC-BY 2.0) held by Matthew Krumins/Matthew Krumins

A köpenyén elhelyezkedő sok száz apró, lencse nélküli gödörszem természetesen nem ad olyan képet, mint akár a leggyengébb mobiltelefon kamerája, de

a kagyló képes velük észlelni a mozgást, valamint az óceán elsötétedését vagy kivilágosodását maga felett.

Így egyrészt képes kellően világos helyet választani, hogy az algái megfelelően tudjanak fotoszintetizálni, másrészt gyorsan tud reagálni, ha valamilyen ragadozó közeleg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!