Először küld afroamerikai asztronautát a Nemzetközi Űrállomásra a NASA

Jeanette Epps, NASA
Jeanette Epps, a NASA asztronautája
Vágólapra másolva!
Bár voltak már afroamerikai űrhajósok, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) először küld afroamerikai asztronautát az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
Vágólapra másolva!

Jeanette Epps fizikus, űrmérnök, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábbi munkatársa 2018 májusában indul az űrbe Kazahsztánból a Szojuz űrhajó fedélzetén.

Hat hónapot tölt majd el a nemzetközi űrállomáson

más, többségében orosz asztronautákkal, bár a legénységnek lesz még egy amerikai tagja, Andrew Feustel.

2009 óta tart a kiképzése

Epps a New York állambeli Syracuse-ban, a Le Moyne Egyetemen diplomázott fizikusként, majd űrmérnökként szerzett doktorátust a Marylandi Egyetemen. Karrierjét tervezőmérnökként 2002-ben kezdte a Ford Motorsnál, majd hét és fél éven át a CIA-nak dolgozott technikai hírszerző tisztként.

Jeanette Eppsre segítik fel az űrruhát a kiképzés során Forrás: NASA/JSC - ROBERT MARKOWITZ/Robert Markowitz

A NASA 2009 júliusában válogatta be űrhajósprogramjába. Feladatai részét képezi majd a technikai háttér biztosítása azon problémák megoldásában, amelyekkel a Nemzetközi Űrállomás hatfős csapata szembesülhet küldetése során.

Eddig 16 afroamerikai asztronauta volt

Jeanette Epps kemény kiképzést kapott, hogy a misszió tagja lehessen. Részt vett például egy túlélőtréningen a vadonban és megtanult oroszul is, hogy kommunikálni tudjon a csapat többi tagjával.

A legénységben valószínűleg ő lesz az egyetlen nő, de mint elmondta, ez egyáltalán nem zavarja.

- mondta, utalva a férfiak uralta szakmákban szerzett tapasztalataira.

A NASA eddigi 321 asztronautájából 16 volt afroamerikai - egyikük az űrügynökség jelenlegi igazgatója, Charles Bolden -, közülük 5 nő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!